Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

VRTLARSKI BONTON

Kako se nositi sa susjedima iz pakla?

Autor: Jelena Sedlak

13.11.2022. 14:20
Kako se nositi sa susjedima iz pakla?

Foto: iStockPonekada vas vaši susjedi zaista živciraju? Evo nekoliko kreativnih prijedloga kako da im uzvratite istom mjerom, koji su koliko smiješni, toliko i česti među prvim susjedima. Ujedno, to su primjeri onoga što nikako ne smijete činiti ako ste pristalica dobrosusjedskih odnosa i vrtlarskog bontona.


1. Kosite travnjak u cik zore. Što češće koristite otpuhivač suhog lišća. Također, možete koristiti motorne škare za živicu ili motornu pilu, što glasnije to bolje.


2. Naručite nekoliko pizza na adresu susjeda. Kada on odbije platiti jer ih nije naručio, predložite dostavljaču da ih vi otkupite po nižoj cijeni, bolje nego da ih baci.
3. Dopustite svojim kućnim ljubimcima da obave nuždu u susjedovu dvorištu, najbolje na parkingu, gdje mora proći da bi došao do auta.


Foto: iStock

4. Odrežite grane susjedovog drveta koje prelaze u vaš vrt, najbolje prije kiše, tako da poslije ostane veliki nered.


5. Postavite gumene zmije igračke na njegove gredice i pripremite videokameru kako biste snimili trenutak kad ih ugleda, pa snimku njegove reakcije stavite na YouTube.


6. Ako vam se na vratima pojavi trgovački putnik ili Jehovin svjedok, recite mu koliko je vaš susjed zainteresiran za njihov proizvod ili organizaciju i uzgred napomenite kako je sramežljiv da to prizna, pa će ga trebati malo uvjeravati.


7. Kasno navečer raspalite neku teško slušljivu glazbu, heavy metal ili techno, i još dodajte karaoke.


8. Obojite fasadu vaše kuće u jarko žutu boju, pa kad vam on to zamjeri, objasnite kako jako volite sunce i želite biti okruženi sunčevim zrakama. Dodatno, možete ogradu obojiti u plavo i ta kombinacija će zasigurno izludjeti vašeg susjeda.


9. Ostavite psa vani da laje cijelu noć, no dajte mu dovoljno hrane i vode, jer ipak samo želite naživcirati susjeda, ali ne i zanemariti kućnog ljubimca.


10. Parkirajte svoj auto na njegovo mjesto za parking. Ako vam nešto kaže, zapjevajte refren pjesme Britney Spears, »Oops, I Did It Again«, (Ups, opet sam to napravio).


11. Postavite koš za košarku na prilaz svojoj kući i danonoćno ubacujte loptu u koš i driblajte koliko vam srce želi.


12. Postavite teleskop blizu prozora i virite kroz zavjese. Osigurajte da vaš susjed to primijeti i da povjeruje kako ga uhodite.


13. Pecite odojka na ražnju u stražnjem dvorištu, tako da vjetar nosi dim i miris prema susjedovim otvorenim prozorima. Što više dima, to bolje. Isti efekt možete postići i paljenjem korova.


14. Prospite malo šećera na ulazu u susjedovu kuću, mravi će vam biti zahvalni, susjedi ne.


15. Posadite blizu susjedovog dvorišta drvo koje jako prlja kada cvjeta ili kada mu lišće opada, pa gledajte kako će se on s tim nositi.


Foto: iStock

16. Ako susjedi imaju prskalicu za travnjak, usmjerite je na svoj travnjak.


17. Orežite cvijeće posađeno na njihovoj strani ograde i darujte buket svojoj ženi. Kome još treba cvjećarnica?


19. Zašto biste plaćali bežični internet? Jednostavno koristite neosigurani pristup internetu vaših susjeda.


20. Posudite dnevne novine, pročitajte ih, izrežite kupone i vratite ih susjedu.


21. Počnite bacati otpatke hrane oko svog dvorišta, a bliže susjedovom, tako da to privuče štakore i druge divlje životinje.


22. Nabavite svojoj djeci bubnjeve i predložite im da vježbaju svirku kraj otvorenih prozora, ili još bolje, vani i to u najnezgodnije doba dana ili noći.


23. Pustite žaluzine nezakvačene u vrijeme jakog vjetra, pa susjedi neće imati ni minute mira.


24. Osnujte Facebook grupu za svoje susjedstvo. Svaki put kada vaš susjed izrazi neko svoje mišljenje, okomite se na njega i ismijavajte ga.


Foto: iStock

25. Smjestite trampolin blizu susjedove ograde i to tako da pri svakom skoku vidite sve što se događa u njegovom dvorištu. Ovo će ga frustrirati i natjerati da stalno pogledava u smjeru trampolina.


26. Posadite živicu ili kakve invazivne biljke na samoj međi, ili još bolje na susjedovoj strani i ne dozvolite mu da ih orezuje po svom nahođenju. A ako na tome baš jako ustraje, neka ih orezuje sam.


27. Kojekakvu starudiju i nepotrebnu kramu složite uz susjedovu ogradu, ali tako da mu bude stalno na vidiku, pa mu još recite da se nikada ne zna što će vam od svega toga jednoga dana zatrebati, tako da zna da je ne namjeravate uskoro ukloniti.


28. Pustite da dio vrta, najbliži njegovom vrtu, zaraste u korov, i to neki koji može izazvati alergiju. Zarasla ledina privući će štakore, miševe i ostale štetne životinje. Pritom recite susjedu da ste aktivist u pokretu za očuvanje divljeg života.


29. Parkirajte svoj auto ili još bolje auto koji nije registriran, niti će ikada biti, najbolje na kakvu državnu površinu, ali samo kako biste ometali izlazak vašeg susjeda iz svoje garaže. Ako se pobuni, recite da će tamo biti samo kratko, a ionako nikome ne smeta.


30. Ispred svoje kuće ostavite staru miješalicu za beton, »jer možda će jednoga dana zatrebati«, ali tako da je susjed stalno ima pred očima. Ne tako davno, kod nas su svi imali takvu spravu pred kućom jer to je značilo da ona još nije dovršena, pa se nije plaćao porez na nekretnine. I zaista, tko zna, možda će uskoro opet zatrebati.


31. Dopustite malom djetetu da sjedne za volan i trubi koliko ga je volja, u bilo koje doba dana i noći. »Pa, dijete se samo igra«.


Sve su ovo primjeri kako se dobri susjedi ne bi smjeli ponašati, pa bez obzira na to što su opisani na šaljiv način, spadaju u obavezan vrtlarski bonton. I na kraju, da citiramo Dalai Lamu: »Budite ljubazni kadgod je to moguće. A uvijek je moguće.«