Srijeda, 31. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Francuzi to rade najbolje

Jeste li kad čuli za parišku dijetu? Stručnjak tvrdi da se uz nju može izgubiti i do deset kilograma u mjesec dana

Autor: Life

29.03.2023. 06:44
Jeste li kad čuli za parišku dijetu? Stručnjak tvrdi da se uz nju može izgubiti i do deset kilograma u mjesec dana

Foto: iStock

Na prvi pogled ne zvuči obećavajuće, ali mogli biste se iznenaditiKad pomislimo na tipičnu Parižanku, svi imamo isti prizor na umu: lijepa brineta, samouvjerena, elegantna i vitka. Tajna iza takvog izgleda sada je otkrivena.


Naime, francuski stručnjak za prehranu dr. Jean-Michel Cohen razvio je parišku dijetu koja je posebno prilagođena navikama Francuskinja i obećava brzi uspjeh. Evo kako to sve funkcionira.


Tri faze pariške dijete


Cafe faza
Prva faza pariške dijete traje osam do deset dana. U međuvremenu su dopušteni samo hladno prešani sokovi, frapei, pirei od povrća i juhe. Osobito je važno piti dovoljno tekućine, to naravno uključuje vodu, ali i nezaslađeni čaj i crnu kavu. Trebali biste izbjegavati tjelovježbu tijekom ove faze jer će promjena biti dovoljno iscrpljujuća za vaše tijelo.


Bistro faza


Nakon što ste svladali prvu fazu, prelazite na bistro fazu. Dopušteni su manji obroci dva do tri tjedna. Budući da ugljikohidrate i masti i dalje treba izbjegavati, idealni su proizvodi bogati proteinima poput ribe, piletine, jaja, proizvoda od soje te voća i povrća. Dijetalna vlakna posebno su važna za izbjegavanje žudnje za grickanjem. U ovoj fazi možete ponovno početi redovito vježbati kako biste dodatno podržali proces mršavljenja.


Gurmanska faza


U trećoj fazi fokus više nije na mršavljenju, već na dugoročnom održavanju željene težine. Teoretski, u gurmanskoj fazi više nema pravila, ali naravno treba paziti da se i dalje hranite uravnoteženo i male grijehe nadoknadite zdravim obrocima kako ne bi došlo do jo-jo efekta. 


Princip pariške dijete


Čak i ako to ime ne odaje, koncept ovakve prehrane je više način života nego sama prehrana. Iz tog razloga treća faza, odnosno gurmanska faza, nije vremenski ograničena i treba je se pridržavati dugoročno. Naglašava se da učimo uživati i svjesno percipirati jelo. Također je važno shvatiti da se možemo počastiti nečim, ali nemojte izgubiti iz vida da su to iznimke koje treba nadoknaditi. Znači: Ako navečer imate dogovor s prijateljima za večeru, zauzvrat birate smoothie za doručak.


Budući da prva faza zahtijeva drastičnu promjenu prehrane, upitno je li pariška dijeta doista zdrava za vaše tijelo… No, princip provođenja vrlo je pametan i može vam pomoći da održite željenu težinu, čak i ako je potrebno puno discipline za gurmansku fazu, u kojoj nema fiksnih pravila.