Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

SP u Kataru

Dalić poslao poruku FIFA-i: "Nadam se da nakon utakmice nećemo komentirati suca"

Autor: Portal Novi list

16.12.2022. 14:40
Dalić poslao poruku FIFA-i:

Foto: Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Maroko me podsjeća na nas prije četiri i pol godine, nitko ih nije očekivao ovako visoko, ali su oni svojom kvalitetom, emocijama došli tu gdje jesu - rekao je izbornik Vatrenih



RIJEKA Izbornik Vatrenih Zlatko Dalić izašao je ispred novinara na presici sazvanoj uoči subotnjeg susreta za treće mjesto protiv Maroka. Prvo pitanje novinara ticalo se Luke Modrića, odnosno da li ga Dalić očekuje u svojem rosteru na EURO-u 2024. godine.


– Nadam se da će Luka biti s nama i dalje, realnost je da bi trebao biti član naše momčadi, i ja se tome veselim, ali naravno odluka je na njemu – rekao je Dalić.


Marokanski je izbornik nakon utakmice s Francuskom spominjao da bi mogao na teren postaviti B momčad?




– Oni znaju da je ovo velika stvar, napravili su senzacionalan uspjeh i bez obzira što naš protivnik govori, znamo da je za njih ovo jedno veliko finale. To je veliko finale malih reprezentacija, kao što je i za nas i ne zamaramo se njihovim odlukama.


Što je brončana medalja značila 1998. i što će značiti ako ju ponovno osvojite?


– Trenutak iz 1998. je jedan dio povijesti u kojemu je Hrvatsku upoznao cijeli svijet. Ovo je sad već malo drugačiji trenutak, jer smo napravili uspjeh sa srebrom iz Rusije. Naravno da bismo htjeli usrećiti naše ljude s novom brončanom medaljom. Možda je ona iz Francuske imala veću težinu jer je bila prva od našeg osamostaljenja. Napravili smo veliki uspjeh samo činjenicom da smo kao jedna mala država već drugu godinu za redom došla do same završnice turnira.


Puno se priča da je ovo veliki sraz, a sudi sudac iz Katara?


– Nikoga ne podcjenjujem, ali mislim da je FIFA uzela veliki rizik na sebe. Nadam se da nakon utakmice nećemo komentirati suca, ali se isto tako nadam da će sve biti korektno s njegove strane.


Na neki smo način i mi i Maroko bili autsajderi na prvenstvu, ali nas oboje krasi ta borbenost u igri. Koliko mislite da ćemo u ovoj utakmici za treće mjesto mijenjati pristup?


– Maroko me podsjeća na nas prije četiri i pol godine, nitko ih nije očekivao ovako visoko, ali su oni svojom kvalitetom, emocijama došli tu gdje jesu. Iz utakmice u utakmicu su samo dodatno rasli i mislim da nas očekuje puno teži susret od onog s otvaranja grupe. Imamo puni respekt i veliko poštovanje prema njima. Pokazuju zajedništvo i nikoga se ne boje.


Tko je po vama najgore iznenađenje ovog prvenstva?


“Smatram da je razočaranja puno više nego iznenađenja, Italija nije izborila plasman. Njemačka, Španjolska, Belgija, Portugal, Nizozemska svi su po meni imali puno veća očekivanja.


Usporedba prve utakmice s Marokom i očekivanja od sutrašnjeg dvoboja?


– Prva je utakmica bila i nama i njima potpuna nepoznanica. Igrali smo u lošem terminu, u podne, što nama nije nikako odgovaralo. Napravili smo veliki posao, ušli među top 4 ekipe, ali naravno želimo još i više i sve ćemo napraviti da to osiguramo. Čekaju nas nakon toga kvalifikacije za EP 2024., zatim Final Four Lige nacije, ali ono što naš fokus treba biti jest taj susret za treće mjesto.


Što očekujete od susreta za prvaka, između Argentine i Francuske?


– Svaka ekipa ima jednog igrača koji može napraviti prevagu. Francuzi imaju Mbappea, Argentinci Messija. Mislim da će biti neizvjesna, kvalitetna utakmica i mislim da nije baš preporučljivo prognozirati što će biti. Mi ćemo se koncentrirati na svoje finale, a tamo neka pobjedi tko bude bolji”.


Je li ovo prvenstvo označilo kraj tiki-taka nogometa u kojemu je bitno imati posjed i kako se to odrazilo na vašu momčad?


– Španjolska je protiv Maroka imala 900 dodira s loptom, a nisu uspjeli pobijediti u toj utakmici. Francuzi pak drugo prvenstvo za redom igraju na tu tranziciju i evo ih u samoj završnici. Kompaktan čvrst blok i onda brzo otvaranje biti će prevaga u budućnosti. Što se pak naše reprezentacije tiče, ovo možda je kraj jedne naše zlatne generacije jer ih je došlo 18 novih koji nisu bili u Rusiji, za razliku od njih 8 koji su bili s nama i dok smo osvojili srebro. Hrvatska ima kontinuitet i ovo što smo do sada napravili ne smijemo baciti. Uvijek je bitno da nam netko iz ove generacije ostaje u budućnosti kako bi i ti novi igrači učili od njih u budućnosti, kao što je Mateo rekao da je učio od Modrića – poručio je Dalić.