Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

SP u Kataru

Nekadašnji igrač Rijeke i Dinama deset godina je igrao u Japanu: "Neće nam biti lako, ali vjerujem da ćemo proći"

Autor: Davor Petrović

03.12.2022. 07:27
Nekadašnji igrač Rijeke i Dinama deset godina je igrao u Japanu:

Foto: Foto REUTERS

Znao sam da svakome mogu biti neugodni, ali i mene je Japan iznenadio načinom na koji su prošli u osminu finala. Nije mala stvar pobijediti Njemačku i Španjolsku u skupini - kaže Mikić



 ZAGREB  Nije teško pretpostaviti da su se mnogi slatko smijali Mihaelu Mikiću kada je uoči početka Svjetskog prvenstva rekao da Japan ima kvalitetnu reprezentaciju, koja bi mogla napraviti dobar rezultat u Kataru. Danas je, pak, jasno da je njegova procjena bila vrlo precizna.


– U Japanu sam igrao deset godina i dobro znam da ima jako kvalitetnu reprezentaciju, punu potentnih i brzih igrača. Znao sam da svakome mogu biti neugodni, ali i mene su iznenadili načinom na koji su prošli u osminu finala. Nije mala stvar pobijediti Njemačku i Španjolsku u skupini – kaže Mikić.


Plavi samuraji u ponedjeljak će s Hrvatskom igrati utakmicu vrijednu plasmana u četvrtfinale Mundiala.




– Japan mi je druga najdraža reprezentacija, i bio sam vrlo sretan kada su osvojili prvo mjesto u svojoj skupini. I zbog njih, i zbog nas. Bolje je da smo izbjegli Španjolce na prvoj stepenici nokaut faze Svjetskog prvenstva – dodaje Mikić, koji danas radi kao asistent Damira Krznara u Mariboru.


Plan B


Svoj debitantski nastup na Mundialu Japan je uknjižio kada i Hrvatska, u Francuskoj 1998. godine, i od tada je redovni sudionik na globalnim smotrama, a najveći uspjeh bila su mu tri plasmana u osminu finala.


Mihael Mikić/V. KARUZA


– Neće nam biti lako protiv njih, ali vjerujem da ćemo proći. Dosadašnje utakmice su pokazale da imamo kvalitetu kada se igra s puno trke, napadanja dubine i priključivanja petorice-šestorice igrača u završnici. Kada uzmem u obzir sve što su do sada postigli, smatram da naši reprezentativci, izbornik i stručni stožer zaslužuju puno povjerenje – tvrdi Mikić.


Prema njegovom mišljenju, osmina finala mogla bi biti vrlo slična utakmici protiv Kanade.


– Međutim, tu postoje dvije velike razlike. Japanci imaju puno više discipline u igri od Kanađana. Osim toga, izbornik Japana uvijek ima i plan B, pa čak i plan C, za svaki slučaj. Pretpostavljam da će Japanci protiv nas igrati nisko i gusto u formaciji 5-4-1 i čekati priliku iz brze tranzicije – tumači Mikić, kojem je spomenuti Hajime Moriyasu bio trener Mikiću pet i pol godina u Hirošimi.


Na nogometnoj mapi najistaknutiji japanski reprezentativci su Daichi Kamada (Eintracht), Takehiro Tomiyasu (Arsenal), Takefusa Kubo (Real Sociedad), Ritsu Doan (Freiburg) i Takumi Minamino (Freiburg). No, potonja trojica ne igraju stalno. Štoviše, Moriyasu je protiv Njemačke i Španjolske vadio Kuba iz igre na poluvremenu, a Doan je ulazio s klupe. Minamino je, pak, u Kataru dobio tek 25 minuta.


– Tu nema nedodirljivih. Moriyasu i njegovi pomoćnici svakog suparnika analiziraju vrlo temeljito, do najsitnijih detalja, i na temelju toga smišljaju taktiku za utakmice. Zato su i uspjeli okrenuti rezultat protiv Njemačke i Španjolske. Naravno, tu postoji i faktor sreće, ali na tim utakmicama se vidjelo da Moriyasu sjajno detektira probleme svoje momčadi i radi korekcije – kaže Mikić, dodajući da su japanski izbornik i njegovi suradnici iz stručnog stožera reprezentacije vrlo studiozni, sistematični i predani svom poslu.


Smirenost


Posebna priča je nevjerojatna smirenost tog 54-godišnjeg stručnjaka, što se najbolje vidjelo kada je Japan postigao drugi gol protiv Španjolske. Mreža se zatresla, a Moriyasu praktički nije ni trepnuo. Jednako se držao dok je trajala VAR provjera, kao i u trenutku kada je gol konačno priznat.


– Kod njega nećete vidjeti da pokazuje emocije dok traje utakmica. Moriyasu je uvijek miran i staložen. Jednostavno, takav je karakter. Možda je to i dio japanskog mentaliteta… U svakom slučaju, siguran sam da je u tim trenucima razmišljao isključivo o svojem idućem potezu, ovisno o odluci iz VAR sobe. Kod njega nema ni sekunde praznog hoda, on je uvijek sto posto u utakmici – zaključuje Mikić.