Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Najulov 2023.

Sreća do neba

Autor: Boris Bulić

23.02.2023. 15:57
Sreća do neba

Foto: Privatna arhivaIz Mandra na otoku Pagu nam se javio Branimir Čemeljić kojega jugo nije obeshrabrilo u njegovoj spinnerskoj namjeri da nadmudri svoju lovinu. Na meti su mu bili brancini, a dokazao je da za ribolovnu sreću ne treba puno – htio je loviti po jugu, i ulovio je po jugu.


Kontra juga


– Kod nas u Mandrama kad jugo puše tada se na more ne ide. Mi smo jugu tako otvoreni da je kada puše i đir po rivi osuđen na propast, da se o ribolovu ne priča. Srećom, postoji nešto malo zaklonjenijih pozicija koje, ‘aj’mo reći, nisu baš na direktnom udaru, priča nam Branimir.


– A ja sam gledao malo po prognostičkim portalima, malo u nebo i vagao bi li izašao malo probati zabaciti koji puta u val, u one pličine koje bi trebale sakrivati neka gladna usta. Sve sam gledao bi li, ne bi li, i na kraju sam se već u kasno popodne ipak skupio i pošao, nastavlja Branimir svoju priču.


U pola metra mora
– Oprema koju koristim nije komplicirana. Štap je Sakura Salt Sniper 4-12 lb, rola je Shimano Sahara 4000, fluorocarbon promjera 0,28 milimetara, a na kraju Stormov silikonac Jointed Minnow, postavljen na Offset Hook jigg udici s otežanjem na vratu.


Prvi zabačaji su izgledali beznadežno jer je težina varalice i same jigg udice zapravo mala, tako da je svaki nalet juga pravio trbuhe s kojima i nisam baš vodio varalicu po svojoj želji.


A onda u jednom zabačaju, od kojega stvarno nisam očekivao ništa, na pola metra dubine, dobijem udarac.


Čak u prvom trenutku nisam bio siguran je li uopće riba jer sam pomislio da sam možda zapeo za nešto. A kad sam shvatio da na štapu ipak imam nešto živo što se bori, ma ljudi moji, bila je to sreća do neba!


Ovaj brancin nije velik, tek 1,28 kilograma, ali je za mene toga dana bio velik kao kuća. Htio sam uloviti po jugu, i ulovio sam po jugu! Kažem vam, to je sreća do neba!