Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Apstrakcije

U galeriji ZadArt izložba Mirka Marušića »Urbana sinkronija«

Autor: Đurđa Baljak

08.02.2023. 16:38
U galeriji ZadArt izložba Mirka Marušića »Urbana sinkronija«

Foto: Mirko MarušićMirko Marušić, akademski slikar i srednjoškolski profesor, u četvrtak, 9. veljače, predstavlja svoju novu izložbu pod naslovom »Urbana sinkronija« u galeriji ZadArt, s početkom u 19 sati. U nadolazećoj izložbi Marušić donosi ciklus slika u velikim formatima kojima kombinacijom tehnike kolaža i akrila na platnu otkriva sebi svojstvenu apstrakciju, a kojom aludira na karakteristike urbanizma unutar sinkroniciteta suvremenog društva, a u povodu nadolazeće izložbe otkrio je nešto više o procesu nastanka ovoga ciklusa.


– Naziv izložbe »Urbana sinkronija« upućuje na moju trajnu zaokupljenost pitanjima suvremenog grada i svim posljedicama njegovog širenja.


Gradovi postaju prenapučena mjesta, a uz to se neprestano šire te zadiru u netaknutu prirodu uništavajući pritom živi svijet krčenjem šuma, izgradnjom novih autocesta i sličnim.
Uz to tu su i sveprisutna zračenja pojačana ubrzanim razvojem digitalizacije, objasnio je Marušić te dodao kako je poveznica između ovog ciklusa i prethodnog (»Izvori/The Sources«, 2019.) svakako tematiziranje urbanih problema suvremenog društva, ali i veliki formati slika. Međutim, svojevrsna razlika se očituje u tome što je ovaj put mladi slikar bio vođen apstraktnim i metaforičnim likovnim jezikom kojim promatraču otvara višestruka vrata percepcije i mogućnosti interpretacije.


Marušić je diplomirao slikarstvo u klasi Igora Rončevića na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a zadarskoj se publici predstavio 2014. godine prvom samostalnom izložbom »Jedan« u Kneževoj palači, potom je 2018. godine uslijedila izložba »Animalizam i fetišizam« u galeriji ZadArt, a potom je 2019. godine predstavio izložbu »Izvori/The Sources« u Gradskoj loži na Narodnom trgu.


Nadolazećom izložbom »Urbana sinkronija« talentirani mladi slikar drugi put predstavlja svoje radove u galeriji ZadArt.