Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

Zadarske plaže zablistat će ove sezone

12.05.2021. 10:43


Ljeto se približava, što znači da je pred gradskom upravom nastavak uređenja, sanacije i izgradnje gradskih plaža. Ured za komunalne djelatnosti svake godine, u ovo vrijeme provodi aktivnosti uređenja gradskih plaža. Sveobuhvatni projekt uređenja gradskih plaža počeo se provoditi tijekom 2019. godine, prvo uređenjem Punte Bajlo, a 2020. godine se nastavio uređenjem plaže Jadran, koje je koštalo 400.000 kuna i plaže Puntamika, koje je stajalo 330.000 kuna te izgradnjom šetnice i sunčališta u Diklu.​
O naporima koji se u ovom dijelu godine kontinuirano ulažu u uređenje gradskih plaža razgovarali smo s Robertinom Dujelom, pročelnikom Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša grada Zadra.


Dohrana prirodnih plaža
– Upravni odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša uobičajeno u ovom dijelu godine intenzivira radove na dohrani i uređenju prirodnih plaža od Punte Bajlo, Karme, Marexa, u sklopu koje je izgrađeno igralište, tuševi i kabine za presvlačenje, Vitrenjaka, koja je prilagođena osobama s invaliditetom, Puntamike, Dikla, Kožina i Petrčana. Nakon što smo unatrag tri godine konkretnije uredili plaže Punta Bajlo, gdje smo uredili dio plaže koji gleda na luku Gaženicu, gdje smo obavili poslove hortikulurnog uređenja i ugradnje drvenih dijelova na kojima se ostavljaju ručnici i istala oprema, te uređenja šetnice, Marex te šetnicu uz kupalište na Puntamici, gdje su ugrađene i kabine za presvlačenje. U ovoj godini sanirali smo šetnicu u Petrčanima, a vjerujem da ćemo do lipnja uspjeti obnoviti dio plaže u Diklu kao i izmijeniti oštećeni kameni opločnik na samom rtu Punte Bajlo, pojašnjava Dujela i nastavlja kako njegov odjel još uvijek nije počeo izvođenje radova na Kolovarama i Diklu.
– Pošto je uređenje plaža Diklo i Kolovare još uvijek u nadležnosti Odjela za graditeljstvo i prostorno uređenje, tj. Odjela za EU fondove, moj odjel na tim plažama još uvijek nije počeo s izvođenjem radova. Ono što se planira učiniti i što namjeravamo završiti do 1. lipnja je oplemenjivanje plažnih kapaciteta, uređenje krajobraza i uređenje drvenih obloga na plažama Marex i Punta Bajlo, rekao je Dujela, istaknuvši kako je Odjel za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša paralelno uključen na radovima na plaži Kolovare, gdje je pokrenuo uređenje šetnice u neposrednoj blizini mora te će uz pomoć Nasada hortikulturno oplemeniti cijelo područje.


Dovršetak radova na Kolovarama u narednih 15 dana
Najpoznatija zadarska gradska plaža Kolovare trebala bi biti završena do kraja mjeseca, a projekt vrijedi 2,2 milijuna kuna, te se financira iz proračuna Grada Zadra i Ministarstva turizma i sporta. Projekt uređenja kupališta obuhvaća sanaciju i uređenje obalnog zida, popločanje kupališta i sunčališta te postavljanje javne rasvjete. Nakon uređenja i rekonstrukcije uskog obalnog pojasa, u nastavku plaže treba urediti i šetnicu i hortikulturu, što će preuzeti Upravni odjel za komunalne djelatnosti, odmah po završetku građevinskih zahvata.
– Provedba projekta je u završnoj fazi. Dovršetak svih radova očekuje se u narednih 15 dana. U ovom trenutku privode se kraju svi kamenarski, betonski i radovi na javnoj rasvjeti. Usporedno se izvode i radovi na postavljanju sunčališta i tuševa. Nadamo se da će plaža biti spremna za posjete u predviđenom roku, potvrdio nam je Ante Ćurković, pročelnik Upravnog odjela za EU fondove, koji je nadležan za provedbu projekta obnove i rekonstrukcije plaže Kolovare.
Druga faza, za koju se tek trebaju osigurati sredstva, obuhvaća uređenje zelenih površina i sanitarnih čvorova, te daljnje uređenje sunčališta i šetališta. Plan cjelovitoga rješenja za plažu Kolovare predstavio je arhitekt Pero Marušić. Uredit će se područje od Hitcha do Porthosa, te će na dva mjesta biti napravljene pješčane plaže.
Uređenje plaže u Diklu
U projekt obnove plaže u Diklu ulaže se 3,2 milijuna kuna, a trebao bi biti gotov do početka sezone. Sunčalište i igralište na sjeverozapadnom dijelu plaže zamišljeno je kao dvojni, partnersko povezani objekt s blago odignutim platformama za sunčanje uz koje se nalazi i prostor tuševa, te jugoistočni dio, parkiralište koje smo popločali betonskim pločama uz maksimalno zadržavanje postojećeg zelenila. U komunikaciji s Mjesnim odborom Diklo pristupilo se izradi glavnog izvedbenog projekta šetnice i sunčališta te rekonstrukciji obalnog pojasa. Arhitekti su svojim projektom željeli što više sačuvati autohtonu vizuru tog dijela grada, obalne crte i to na način da se sunčalište i šetalište udalje od obalne crte, ceste i zelenog pojasa te da se uzdigne iznad škrapa.