Petak, 22. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

SASTANAK S MICHELOM

Xi obećao jačanje komunikacije i koordinacije s EU-om

Autor: Hina

01.12.2022. 09:17
Xi obećao jačanje komunikacije i koordinacije s EU-om


Kina će nastaviti jačati stratešku komunikaciju i koordinaciju s EU-om, rekao je kineski predsjednik Xi Jinping predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu na sastanku u Pekingu u četvrtak.


Na sastanku u Velikoj dvorani naroda u kineskoj prijestolnici, Xi je Michelu rekao kako se nada da će institucije EU-a i države članice uspostaviti objektivnu i ispravnu percepciju Kine, izvijestila je državna televizija CCTV.


“Kina će ostati otvorena europskim kompanijama i nada se da EU može eliminirati uplitanje kako bi osigurala pravedno i transparentno poslovno okruženje za kineske tvrtke”, kazao je Xi Michelu.
Xi pritom nije pojasnio što je mislio pod uplitanjem.


Kineski je predsjednik naglasio da bi Kina i EU trebale ojačati koordinaciju makroekonomskih politika, zajednički stvoriti nove pokretače rasta i zajamčiti sigurnost, stabilnost i pouzdanost industrijskih opskrbnih lanaca.


Michel, koji boravi u jednodnevnom posjetu Kini, također će se sastati s premijerom Li Keqiangom i Li Zhanshuom, predsjednikom Stalnog odbora Svekineskog narodnog kongresa.


Njegov posjet dolazi u trenutku kada su europski čelnici izrazili strahove na sastanku u listopadu zbog gospodarskog oslanjanja na Kinu.