Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

NOVI PRAVILNIK

Uskoro ćemo morati plaćati i vrećice za voće i povrće

Autor: Anđela Parmać

12.12.2022. 16:42
Uskoro ćemo morati plaćati i vrećice za voće i povrće

Foto: Vedran Karuza/NLNovi Pravilnik o ambalaži, koji bi trebao stupiti na snagu iduće godine, donijet će proširenje aktualnog sustava povratne ambalaže. Stoga će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja uvesti povratnu naknadu i za ambalažu volumena manjeg od 0,2 litre.


Pravilnikom će nastupiti i nova regulacija za višeslojnu, odnosno tetrapak ambalažu, a trgovci će početi i naplaćivati lagane plastične vrećice za voće, povrće i proizvode u rinfuzi.


– Naša Vlada se zalaže da potrošačima bude što lakše spriječiti zagađivanje plastikom, ali samo kada to plaćaju potrošači, rekao je tajnik Hrvatske udruge za zaštitu potrošača, Tomislav Lončar, komentirajući najavljeno proširenje sustava povratne naknade.
Međutim, istaknuo je da se njegova Udruga u svakom slučaju zalaže za smanjenje svih vrsta otpada u prirodi, jer smatraju nelogičnim jedan tip ambalaže sakupljati i reciklirati, dok druge vrste ambalaže ne podliježu ovom pravilu.


Staklene boce


Međutim, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja obavještavaju da će po novom pravilniku sustav povratne naknade obuhvatiti sve proizvode koje su kategorizirani kao »piće«, što znači da je riječ o svim alkoholnim i bezalkoholnim pićima, mlijeku i drugim mliječnim proizvodima te ostalim tekućinama koje, istodobno pakirane s bazom, čine cjelovit proizvod pohranjen u primarnoj ambalaži.


Iz HUZP-a ne skrivaju sumnje u dugoročnost ovog pravilnika, ističući da ih ne bi iznenadilo da se već sutra naknada uvede i za boce u kojima se kupuju ulja i deterdženti, a koje su za sada izvan pravilnika.


– Nažalost, ne vidimo da se baš razmišlja o prelasku na staklenu ambalažu, koja je u konačnici i jeftinija od plastike te se lako može ponovo upotrijebiti pa ni ne ostaje u prirodi, rekao je Lončar iz HUZP-a te dodao da velike korporacije za svoje proizvode nabavljaju previše plastike, počevši od omotnog materijala boca, a nikome ne pada na pamet to im zabraniti.


Dok Ministarstvo početak naplaćivanja vrećica tanjih od 15 mikrona, a koje često završe odbačene u okolišu, obrazlaže poticanjem sprečavanja nekontroliranog besplatnog dijeljenja te prekomjernog uzimanja, HUZP ovu odluku prepoznaje kao pitanja za državi inspektorat i sanitarnu inspekciju.


– Je li ikome palo na pamet da se tu radi o vezanoj trgovini, koja zakonom jest zabranjena?, zapitao se Lončar istaknuvši apsurdnost nužne kupnje vrećice ukoliko želite, primjerice, kupiti jabuke.


Nečiste, često zamazane košarice su segment transporta kojim bi se trebala baviti sanitarna inspekcija, dodaju iz HUZP-a.


Alternativni materijali


Iz Ministarstva navode da Pravilnikom građane nastoje motivirati na korištenje plastičnih vrećica debljine stijenke 50 i više mikrona, kao i vrećica od alternativnih materijala, jer su takve pogodne za višekratno korištenje.


Međutim, HUZP ove ciljeve stavlja u drugi plan, apelirajući da se novim Pravilnikom trošak vrećica prebacuje na same potrošače, a ne na kapitaliste.


»Dapače, vlasnici trgovačkih lanaca će prodajom laganih vrećica sada na njima početi i zarađivati. Vrlo vjerojatno će tiskati i svoj logo na njima, kako bi ih potrošači besplatno i reklamirali«, zaključio je tajnik Lončar.


Pravilnikom o ambalaži su obuhvaćene i mjere smanjenja potrošnje plastičnih proizvoda namijenjenih jednokratnoj uporabi te mjere proširenja odgovornosti samih proizvođača takve ambalaže, ali i ribolovnih alata koji sadrže plastiku.


Pravilnik je dostupan na Središnjem portalu za savjetovanja s javnošću. Savjetovanje je otvoreno do 10. prosinca, nakon čega je najavljen ulazak u završnu fazu izrade Pravilnika.


Odluka o početku primjene Pravilnika će biti integrirana u konačnu verziju, o čemu će resorno Ministarstvo pravovremeno obavijestiti javnost.


Kupce brine vaganje


Iako građani većinom pozdravljaju odluke koje idu na ruku zaštiti okoliša, brine ih vaganje proizvoda.


– Rado ću od kuće nositi platnenu vrećicu, trgovački lanci su ih dosta podijelili, kazala je Sara Babić, djevojka koju smo sreli u tjednoj kupovinu.


Kako će blagajnica važući moje proizvode oduzeti težinu vrećice, koja nije zanemariva, a da mi ne zaprlja sve voće?


Hoće li se kasnije moje jabuke kotrljati niz cijelu blagajnu, zapitala se naša sugovornica ističući niz nelogičnosti pa sarkastično dodala da bi po novom Pravilniku najbolje bilo kupljeno voće šutati do kuće.