Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

0 C°

tužan podatak

UN: Čak pet milijuna djece u svijetu godišnje umire prije petog rođendana

Autor: Hina

10.01.2023. 08:25
UN: Čak pet milijuna djece u svijetu godišnje umire prije petog rođendana

Foto: iStock/NLProcjenjuje se da je oko 5 milijuna djece umrlo 2021. prije nego što je navršilo pet godina, pokazuju podaci UN-a objavljeni u utorak.


Najnovije procjene koje je objavila Međuagencijska skupina Ujedinjenih naroda za procjenu smrtnosti djece (UN IGME) također pokazuju da je 2,1 milijun djece i mladih u dobi od 5 do 24 godine umrlo tijekom istog razdoblja, što odgovara jednom smrtnom slučaju svake 4,4 sekunde.


Zasebno izvješće UN-e skupine otkriva i da je 1,9 milijuna beba mrtvorođeno u 2021. Mnogi od tih slučajeva bili su se mogli izbjeći uz bolju zdravstvenu skrb, navodi se u izvješću.
“Tako rasprostranjena tragedija koja se može spriječiti nikada se ne bi trebala prihvatiti kao neizbježna”, rekla je Vidhya Ganesh iz UNICEF-a.


“Napredak je moguć uz jaču političku volju i ciljano ulaganje u ravnopravan pristup primarnoj zdravstvenoj zaštiti za svaku ženu i dijete.”


Dok su se stvari ukupno popravile od 2000. godine – s globalnom stopom smrtnosti djece mlađe od pet godina koja je pala za 50 posto, padom od 36 posto stope smrtnosti starije djece i mladih i smanjenjem stope mrtvorođenih za 35 posto – “napredak je bitno smanjen od 2010.”, stoji u UN-ovu priopćenju.


UN-ov IGME upozorio je da će gotovo 59 milijuna djece i mladih umrijeti prije 2030. ako se “ne poduzmu brze mjere za poboljšanje zdravstvenih usluga”.


Izvješća su također pokazala da je subsaharska Afrika odgovorna za 56 posto svih smrtnih slučajeva mlađih od pet godina u 2021., a djeca rođena u toj regiji izložena su najvećem riziku od dječje smrti u svijetu.