Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

U RUSKOM OBRUČU

Ukrajina ne odustaje od Bahmuta: Zelenski traži od vojske da “pronađe snage” za obranu

Autor: Hina

07.03.2023. 08:15
Ukrajina ne odustaje od Bahmuta: Zelenski traži od vojske da “pronađe snage” za obranu

Foto: ReutersUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je u ponedjeljak da je zatražio od svojih vojnih zapovjednika da “pronađu snage” za obranu Bahmuta, mjesta u središtu borbi na istoku zemlje oko kojeg ruske snage stežu obruč.


“Rekao sam glavnom stožeru da nađe odgovarajuće snage za pomoć momcima u Bahmutu”, rekao je Zelenskij u videu, rekavši da “nijedan dio Ukrajine ne može biti prepušten” Rusima.


Oko grada se vode borbe mjesecima i ako bi Rusija preuzela kontrolu, neki vojni analitičari kažu da bi se ruskim snagama otvorio put do velikih gradova Slovjansk i Kramatorsk čime bi bili bliže potpunom osvajanju Donecke regije.
No drugi tvrde da je opkoljavanje tih gradova sada nemoguće nakon što su ruske snage potisnute iz regije Harkiva i da bi vrijednost osvajanja Bahmuta bila samo simbolično podizanje morala za Ruse.


Grad od oko 70.000 stanovnika prije rata, Bahmut je postao, zbog višemjesečnih borbi, simbol borbe između Ukrajinaca i Rusa za kontrolu nad Donbasom.


Zelenskij je održao sastanak s vojnim zapovjedništvom i rekao da su oni “izrazili potporu nastavku obrambene operacije i daljnjem jačanju naših položaja u Bahmutu”, stoji u priopćenju njegova ureda.