Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

"otac domovine"

U Velikom Žitniku obilježena 127. godišnjica smrti dr. Ante Starčevića

Autor: Portal ZL

28.02.2023. 16:33
U Velikom Žitniku obilježena 127. godišnjica smrti dr. Ante Starčevića

Foto: Osobna arhivaPovodom obilježavanja 127. godišnjice smrti dr. Ante Starčevića, danas su u Velikom Žitniku ispred spomenika rodne kuće dr. Ante Starčevića izaslanstva Ličko-senjske županije, Državnog arhiva u Gospiću, Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“ te županijske i gradske organizacije HDZ-a položila vijenac i zapalila svijeće kako bi odali počast Ocu Domovine.


Dr. Ante Starčević rođen je u Velikom Žitniku kod Gospića, 23. svibnja 1823., na koji datum se obilježava i Dan Ličko-senjske županije, a umro je 28. veljače 1896. godine u Zagrebu, u 73. godini života. Pokopan je na groblju, uz crkvu sv. Mirka u zagrebačkim Šestinama.


Nakon odavanja počasti Ocu Domovine ličko-senjski župan Ernest Petry kratko je izjavio da je Starčević postavio neuništive temelje kasnijeg hrvatskog osamostaljenja, državotvorne misli i državne nezavisnosti, citiravši njegovu izreku „Narod koji ne teži za državnom nezavisnošću i nije narod, nego je samo puk, množina čeljadi“, naglasivši da je dr. Antu Starčevića baštinio i prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman, koji je 23. svibnja 1998. godine svečano otvorio Spomen-dom dr Ante Starčevića u Velikom Žitniku.
Uz župana Petryja i zamjenicu župana Jasnu Orešković Brkljačić, počast Ocu Domovine odali su Joso Živković u ime Družbe „Braća Hrvatskog Zmaja“, Ivica Radošević u ime Županijske organizacije HDZ-a Ličko-senjske županije i Mario Stilinović u ime Gradske organizacije HDZ-a Gospića.