Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Ukrajina

Zelenski htio podijeliti poruku mira prije finalne utakmice SP-a

Autor: Hina

18.12.2022. 18:41
Zelenski htio podijeliti poruku mira prije finalne utakmice SP-a

Foto: Screenshot TwitterUkrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je predložio održavanje globalnog mirovnog samita ove zime, u videoporuci za koju se Kijev nadao da će biti emitirana ususret finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru iako se činilo da svjetska nogometna organizacija FIFA to neće dozvoliti.


Američki CNN u petak je objavio da je Zelenskij zatražio od FIFA-e dopuštenje da podijeli svoju poruku mira prije finalne utakmice.


“Ponudili smo formulu za mir svijetu. Apsolutno pošteno. Ponudilo smo je jer nema pobjednika u ratu, ne može biti neriješeno”, kazao je u Zelenskij u videoporuci koju je objavio njegov ured.
Rusija je izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači, a naziva je “posebnom vojnom operacijom”. Tisuće civila ubijene su u sukobu, a milijuni ljudi, čiji su domovi uništeni, raseljeni su.


“Najavljujem inicijativu da se održi samit Global Peace Formula (Formula za mir u svijetu). Samit koji će ujediniti sve nacije svijeta s ciljem svjetskog mira. Tribine na stadionima isprazne se nakon utakmice, a nakon rata ostaju prazni gradovi”, kazao je Zelenskij.


Zelenskij se htio videovezom obratiti očekivanim stotinama milijuna gledatelja prije finalne utakmice svjetskog nogometnog prvenstva između Argentine i branitelja naslova prvaka Francuske na stadionu Lusail u Dohi, objavio je CNN.


FIFA nije odgovorila na više zahtjeva za komentarom, no nije se činilo vjerojatnim da će Zelenskiju pružiti mogućnost da održi govor s obzirom na stav organizacije prema političkim porukama na Svjetskom prvenstvu.


Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak na Twitteru je napisao da FIFA “pokazuje nedostatak razumijevanja za katastrofu u koju Ruska Federacija odvodi svijet započinjanjem rata u Ukrajini”.


Rusija je u petak ispalila više od 70 projektila prema Ukrajini u sklopu jednog od najvećih raketiranja od početka rata, čime je prekinula opskrbu električnom energijom u drugom najvećem ukrajinskom grad i prisilila Kijev da uvede izvanredne prekide opskrbe električne energije diljem zemlje.