Utorak, 6. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

njemačka

Zaposleni se boje oštrih rezova kao uvjeta za državnu pomoć Uniperu

Autor: Hina

21.12.2022. 16:31
Zaposleni se boje oštrih rezova kao uvjeta za državnu pomoć Uniperu

Foto: ReutersPredstavnici zaposlenika posrnulog njemačkog uvoznika plina Unipera smatraju da će uvjeti koje je Europska komisija postavila za državnu pomoć njemačke države Uniperu, potaknuti “oštre rezove” u kompaniji.


Njemačka vlada pokušava spasiti Uniper, dok se bori s visokim troškovima energije izazvanim ratom u Ukrajini i Moskvom koja je smanjila opskrbu plinom Europi.


Europske komisija je dozvolila je do 34,5 milijardi eura njemačke državne pomoći za Uniper, u sklopu dalekosežnog plana nacionalizacije kojeg su početkom tjedna odobrili dioničari.
Takvim se potezom Uniper održava na životu i omogućuje mu se da nastavi s opskrbom kupaca, a pritom se izbjegavaju ozbiljni poremećaji na njemačkom tržištu plina.


No, zbog propisa o zaštiti tržišnog natjecanja Uniper će morati prodati dijelove svojega poslovanja, koji predstavljaju značajan dio njegove zarade, objavila je Komisija.


To uključuje prodaju elektrana Datteln IV, Goenyu u Mađarskoj i Uniper Waerme u Ruhrskoj regiji do kraja 2026. godine, kao i niza međunarodnih podružnica.


Predsjednik radničkog vijeća Unipera Harald Seegatz rekao je da će vijesti o rezovima biti “posebno bolne za pogođene kolege” budući da dolaze nekoliko dana prije Božića.


Seegatz je zatražio da tvrtka dostojanstveno postupa sa zaposlenicima koji odlaze. Dodao je da bi Uniper ovu “zasluženu” pomoć trebao iskoristiti za poboljšanje svojih izgleda u budućnosti.