ponedjeljak, 11. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

britanski premijer

Sunak Britancima dao “pet obećanja za duševni mir”

Autor: Hina

04.01.2023. 19:47
Sunak Britancima dao “pet obećanja za duševni mir”

Foto: ReutersBritanski premijer Rishi Sunak obećao je u srijedu da će riješiti najveće britanske probleme, od inflacije do ilegalne imigracije, u govoru kojim je želio pridobiti povjerenje svoje Konzervativne stranke.


U govoru koji je bio jako ambiciozan, ali s malo konkretnih pojedinosti, Sunak je poručio sunarodnjacima da će njegova vlada izgraditi “bolju budućnost za njihovu djecu i unuke” i pozvao ih da mu sude “po rezultatima”.


Obećao je da će prepoloviti inflaciju, potaknuti rast gospodarstva, smanjiti dug, skratiti liste za čekanje u zdravstvu i zaustaviti ilegalnu imigraciju. Tisuće britanskih radnika stupile su u štrajk zbog plaća, zdravstvo je u krizi, inflacija je najviša u 40 godina i ekonomisti očekuju dugu recesiju.
“Danas vam želim dati pet obećanja. Pet obećanja za duševni mir. Pet temelja na kojima ćemo izgraditi bolju budućnost za našu djecu i unuke”, rekao je Sunak u govoru održanom u istočnom Londonu.


Sunak, koji bi trebao predvoditi svoju stranku na izborima koji se očekuju iduće godine, postao je premijerom u listopadu nakon kratkog i kaotičnog mandata Liz Truss koja ga je svega nekoliko tjedana prije pobijedila u utrci za predsjednicu stranke, no morala je odstupiti pošto su tržišta odbacila njezine planove za smanjenje poreza bez predviđenog pokrića.


Ekonomisti smatraju da bi inflacija trebala prirodno pasti, no gospodarski rast i smanjenje duga bit će teže ostvariti.


Ured za proračunsku odgovornost u svojoj neovisnoj analizi prošli je mjesec prognozirao da će se gospodarstvo vratiti na razinu s kraja 2019. tek potkraj 2024., što znači pet godina izgubljenog rasta. OBR također očekuje daljnji rast duga.


Sunak je poručio da će njegova vlada planirati dugoročno i promijeniti način na koji zemlja funkcionira.


Među ostalim obećao je da će se pozabaviti problemom slabog poznavanja matematike među učenicima. Učenje matematike u nekom obliku bit će tako obvezno do dobi od 18 godina. Konzervativci smatraju da imaju slabe izglede za izbornu pobjedu i boje se da je Sunak više menadžer nego inspirativni vođa.


“Bez trikova i nejasnoća. Ili ćemo postići rezultate za vas ili nećemo”, rekao je Sunak u srijedu. “Pozivam vas da nam sudite po naporima koje ulažemo i rezultatima koje postignemo”.