Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

RUSKI PREDSJEDNIK

Putin: Zapad igra opasnu geopolitičku igru

Autor: Hina

27.10.2022. 21:32
Putin: Zapad igra opasnu geopolitičku igru

Foto: ReutersRuski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da zapad igra “opasnu, krvavu i prljavu” geopolitičku igru, ali je istaknuo da će SAD i njegovi saveznici na kraju morati razgovarati s Rusijom.


“Tzv. zapad je cijeli svijet stavio na kocku u ovoj igri, a ta je igra opasna, krvava i rekao bih prljava”, rekao je Putin. “Izreka kaže: kako siješ tako češ i žeti”, dodao je na konferenciji Valdai Discussion Cluba u Moskvi.


“Uvijek sam vjerovao i još uvijek vjerujem u zdrav razum i uvjeren sam da će, prije ili kasnije, novi centri multipolarnog svijeta i zapad morati kao ravnopravni partneri razgovarati o zajedničkoj budućnosti. Što prije to bolje”, naglasio je Putin.
Dodao je da je zapad, zaslijepljen kolonijalizmom, pomogao izbijanju rata u Ukrajini i da pokušava izazvati krize oko Tajvana da bi osigurao globalnu dominaciju. Citirajući predavanje ruskog disidenta Aleksandera Solženjicina na Harvardu 1978., Putin je rekao da je zapad otvoreno rasistički i da s visoka gleda na ostatak svijeta.


“Ta njihova uvjerenost u vlastitu nepogrešivost je opasno stanje”, rekao je Putin dodajući da Rusija nikada neće prihvatiti da joj zapad govori što treba činiti. “Za razliku od zapada, mi ne zavirujemo u tuđe dvorište”.


Pa ipak, Rusija se ne smatra neprijateljem zapada, rekao je Putin pred stručnjacima iz 44 zemlje.