Petak, 2. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

situacija se pogoršava

Prosvjedi srpskih ultradesničara na sjeveru Kosova

Autor: Hina

18.12.2022. 18:14
Prosvjedi srpskih ultradesničara na sjeveru Kosova

Foto: PexelsDeveti dan barikada na sjeveru Kosova u nedjelju su obilježile nove napetosti – prosvjedi ultradesničarskih skupina sa srpske strane na prijelazu Jarinje, te akcija KFOR-a koji je s kosovske strane tog prijelaza postavio bodljikavu žicu.


Skupina ultradesničara iz Srbije okupila se danas kod graničnog prijelaza Jarinje gdje ih je na nekoliko desetaka metara zaustavio kordon srpske policije.


Prosvjednici su, prema medijskim izvješćima, pripadnici “Narodne patrole” predvođene Damjanom Kneževićem i pokreta Ljubav, vjera, nada nekadašnjeg radikala (SRS) Nemanje Šarovića, a skup je organiziran uz slogan “Nikad granica, Kosmet je Srbija“.
Organizacija “Narodna patrola” je, prema izvješću Radija Slobodna Europa, povezana s ekstremnom desničarskom skupinom “Rusov” i ruskom paravojnom organizacijom Wagner.


Ultradesničari su u nedjelju ispred policijskog kordona emitirali nacionalističke pjesme o Kosovu i Srbiji, uzvikujući parole, među kojima i “Kosovo je srce Srbije”. U jednom trenutku su probili policijski kordon i uspjeli se približiti graničnom prijelazu, gdje ih je dočekao drugi policijski kordon.


S druge strane, KFOR je na dvije lokacije postavio bodljikavu žicu – iz pravca sjeverne srpske općine Leposavić prema prijelazu Jarinje, gdje su raspoređeni pripadnici međunarodnih snaga, te prema bazi specijalnih postrojbi Kosovske policije, koja se nalazi nedaleko od prijelaza Jarinje, s kosovske strane.


Prosvjedi su organizirani u vrijeme pojačanih napetosti između Srbije i Kosova koje su eskalirale 10. prosinca kada su Srbi na sjeveru postavili barikade kamionima i teškim strojevima, a dva prijalaza su zatvorena.


Europska unija i Sjedinjene Države u međuvremenu pojačanom “shuttle diplomacijom” nastoje obuzdati retoriku i stajališta dviju strana te dovesti pregovarače iz Beograda i Prištine za stol u potrazi za trajnim rješenjem i pravno obvezujućim sporazumom.


Prištinske vlasti trajnim rješenjem vide priznanje neovisnosti i zeleno svjetlo za članstvo u UN-u i međunarodnim organizacijama, a Beograd očekuje “kompromisno rješenje” kojim bi formalno-pravno zadržao teritorijalni itegritet, a u suštini vlast na sjeveru Kosova, što Priština ne prihvaća.