Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Njemačka vlada osudila "nuklearno zastrašivanje" Moskve

Autor: Hina

26.03.2023. 15:00
Njemačka vlada osudila

Foto: ReutersNjemačka vlada osudila je u nedjelju “novi pokušaj nuklearnog zastrašivanja” nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje “taktičkih” projektila na bjeloruskom teritoriju, dok je Bugarska ponovno pozvala na pregovore Rusije i Ukrajine.


“Nećemo skretati s našeg puta” zbog ovih prijetnji, rekao je AFP-u dužnosnik ministarstva vanjskih poslova koji je htio ostati anoniman.


“Usporedba predsjednika Putina s nuklearnim projektilima NATO-a je pogrešna i ne može se koristiti kao opravdanje”, dodao je i naglasio da Bjelorusija “postupa suprotno” obvezi da ostane teritorij bez nuklearnog oružja.
Putin je u subotu objavio da će Rusija rasporediti “taktičko” nuklearno oružje u Bjelorusiji i da je 10 zrakoplova već spremno za uporabu takvog oružja.


“U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države čine to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika”, rekao je Putin u intervjuu za rusku televiziju.


Bugarska potpredsjednica Ilijana Iotova pozvala je na pregovore Rusije i Ukrajine nakon što je Kremlj objavio plan o raspoređivanju ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji.


Situacija postaje “sve opasnija i zastrašujuća”, rekla je Iotova i objasnila da zato zajedno s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom neprestano poziva na pregovore.


“Ovo nisu prazne riječi”, kazala je. Po njezinim riječima, to je želja Bugarske jer više naoružanja u svim zemljama dovodi do nepredvidivih odluka i sada postoji stvarna prijetnja.


“Nadam se da će razum ipak prevladati. I da se u ovom slučaju više radi o prijetnjama nego o stvarnom djelovanju”, dodala je.


Bugarski parlament odobrio je prvi paket vojne pomoći Ukrajini tek krajem 2022., a Radev je više puta kritizirao odluku prozapadne većine u Narodnoj skupštini koja je u međuvremenu raspuštena.