Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Oliver Varhelyi

BiH sada treba odraditi svoj dio posla ako stvarno želi u Europsku Uniju

Autor: Hina

13.12.2022. 15:29
BiH sada treba odraditi svoj dio posla ako stvarno želi u Europsku Uniju

Foto: ReutersEuropska unija je ispunila svoje obećanje i sada je na Bosni i Hercegovini da napravi svoj dio, izjavio je u utorak povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi nakon što je Vijeće EU-a preporučilo kandidatski status za BiH.


“Europa je svoje ispunila i sada je na BiH da ona ispuni svoje, bržim napretkom ne zbog EU-a, nego zbog svojih građana”, izjavio je Varhelyi. “BiH je sada kandidatska zemlja i sada trebamo ubrzati rad kako bismo tu zemlju uveli u Europsku uniju”, dodao je.


“Slijedom zaključaka Europskog vijeća od 23. i 24. lipnja 2022., te u svjetlu naknadne preporuke Komisije od 12. listopada 2022. Vijeće preporučuje da se Bosni i Hercegovini dodijeli status zemlje kandidatkinje, što treba potvrditi Europsko vijeće”, kaže se u zaključcima koje je usvojilo Vijeće za opće poslove koje čini ministri za europske poslove država članica.
Dodaje se da to “podrazumijeva da se poduzimaju koraci iz preporuka Komisije u cilju jačanja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, upravljanja migracijama i temeljnih prava”. Odluku bi trebalo potvrditi Europsko vijeće, to jest čelnici država članica na svom samitu u četvrtak, 15 prosinca.


Varhelyi je rekao da je do ove odluke došlo slijedom pozitivne promjene političke klime u zemlji nakon izbora, gdje je ubrzan proces uspostave vlasti, ali i zbog geopolitičkih razloga.


“Dva su razloga za ovu odluku, prvi je da se osigura pozitivna inicijativa za BiH, ne za političku elitu, nego za građane”, rekao je Varhelyi. Dodao je da je Europsko vijeće dalo mandat Komisiji da uspostavi niz kriterija na temelju kojih se može dodijeliti kandidatski status.


“To smo i učinili i rad se izgleda isplatio jer vidimo brži proces uspostave vlasti, čini se da se politička klima mijenja, vidimo potpuno drukčiji pristup nakon izbora te se nadam da će se to ne samo nastaviti nego i ubrzati. Što se geopolitike tiče, to je nešto o čemu čelnici uvijek vode računa i zadovoljan sam što je napravljen geopolitički izbor, jasno i glasno”, istaknuo je Varhelyi.


Bosna i Hercegovina je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 15. veljače 2016. Na mišljenje Europske komisije čekala je više od tri godine, sve do 29. svibnja 2019. U tom je mišljenju kao uvjet za kandidatski status postavljeno 14 prioriteta koje je BiH trebala provesti. Međutim, zbog političke paralize u zemlji, od toga je jako malo napravljeno.