ponedjeljak, 5. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Stari grad dobiva šetnicu

14.09.2010. 22:00
Stari grad dobiva šetnicu


Od ulaza u Stari grad, gdje je sada parkiralište, do njegova krajnjeg južnog dijela uredit će se šetnica uz more i tako će se cijeli Stari grad moći razgledavati, rekao je gradonačelnik Fabijanić
Na arheološkom području Stari grad na kojem se do 15. stoljeća nalazi grad Pag, nastavljaju se radovi na uređenju okoliša uz crkvu Sv. Marije iz 13. stoljeća te uz ostatke bedema.
U posljednjih nekoliko mjeseci u Starom gradu je uklonjeno gusto raslinje koje je skrivalo pogled na ostatke brojnih građevina, uređen je put na mjestu gdje se nalazila jedna od glavnih gradskih ulica, obnovljeni su ostaci zvonika, uređen je Veliki izvor, izgrađeno je parkiralište u površini od pet tisuća metara četvornih i postavljene su info table na ulazu u Stari grad i pored važnijih građevina. Stari grad je i prije preuređenja bio omiljeno izletište, no od kada je uređen broj posjetitelja je znatno povećan. Gotovo svakog ljetnog dana Stari grad je posjećivalo nekoliko stotina stranaca koji su razgledavali ostatke starih građevina.
– Oko ostataka bedema je bilo toliko raslinja da se nisu mogli vidjeti. Očistit ćemo bedeme do mjesta na kojem se nekada nalazio Benediktinski samostan, a na tom mjestu se još nalazi bunar s kojeg je skinuta kruna s grbom grada Paga koja je prenesena u Benediktinski samostan u novom gradu Pagu, rekao je gradonačelnik Paga Ante Fabijanić.
Bunar će očistiti članovi DVD-a Pag koji su već pomagali u uređenju Starog grada. Nakon uređenja okoliša uz crkvu Sv. Marije uredit će se i dio Starog grada uz more gdje su se nalazile obiteljske kuće i palače, Gradska vijećnica, skladišta soli, crkva Sv. Ante Opata s Dominikanskim samostanom, te brojne druge građevine, rekao je gradonačelnik Ante Fabijanić dodajući da će se od ulaza u Stari grad, gdje je sada parkiralište, do njegova krajnjeg južnog dijela urediti šetnica uz more te će se tako cijeli Stari grad moći razgledavati.
Za vjernike Stari grad ima posebno značenje jer se u crkvi Sv. Marije čuva kip Majke Božje koji se smatra čudotvornim. Od 1855. godine kip Majke Božje se u procesiji donosi iz Starog grada u Zbornu crkvu Marijinog Uznesenja u Pagu gdje ostaje do Male Gospe, kada se, također, u procesiji vraća u svoje svetište.