Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

“Stabla mogu letjeti” za lakšu kemoterapiju

Autor:

20.07.2009. 22:00
“Stabla mogu letjeti” za lakšu kemoterapiju

Foto: Josip PEDIŠIĆLada Šokota i Vladislav Tomčuk iz Lige protiv raka istaknuli ponosni su na ovaj projekt te se nadaju da će on psihološki pomoći pacijentima
“Stabla mogu letjeti” naziv je slike kojom je poznati zadarski umjetnik akademski slikar Mićo Jakelić oslikao zid prostorija onkološkog dispanzera, u kojima pacijenti čekaju na dnevnu kemoterapiju. Oslikavanje zida napravio je u organizaciji Lige protiv raka.
Bolest, a ne “otpusnica”
Osim oplemenjivanja ovih prostorija Jakelić je napravio i niz grafika s detaljima slike “Stabla mogu letjeti” koje će biti izložene u galeriji Morski te će se moći kupiti po 100 kuna. Prikupljeni novci od kupnje grafika također će ići za Ligu protiv raka.
– Već sam bio povezan sa sličnom udrugom i pomisao da oslikam ove prostorije bila mi je bliska. No, kad sam došao ovdje i vidio sve te ljude koji prolaze kroz zaista gadnu situaciju, to je bilo više nego sam očekivao, započeo je Mićo Jakelić i nastavio:
– Mislim da ovi ljudi pored medicinske pomoći trebaju i psihološku pomoć i to je ono u čemu Liga protiv raka želi pomoći.
Jakelić je istaknuo da pacijenti moraju shvatiti rak kao bolest, a ne kao “otpusnicu”. Osim toga, rekao je, Zadar je mala i “tvrda” sredina u kojoj se o ovakvim stvarima baš i ne priča. No, on smatra da se o tome treba pričati.
Na pitanje zašto je nazvao sliku “Stabla mogu letjeti” rekao je da smatra da ovi pacijenti moraju naći snagu u mašti i snu i tako će naći snagu da pobijede bolest.
Kad se gubi logika
– Kad se bolest dogodi, gubi se svaka logika pa tako ni ova slika nije logična jer na njoj i stabla mogu letjeti, zaključio je Jakelić.
Uz njega su bili Lada Šokota i Vladislav Tomčuk iz Lige protiv raka. Oni su istaknuli da su ponosni na ovaj projekt te se nadaju da će on psihološki pomoći pacijentima.
– Jedan od glavnih ciljeva Lige je pružanje psihološke pomoći pa je naša namjera otvoriti telefonsku liniju, ali i omogućiti pružanje savjeta stručnjaka i specijalista u svojim prostorima oboljelima od raka i njihovim obiteljima, rekao je Tomčuk.
Oboje su istaknuli da kontinuirani rad nije moguć bez prostora pa su iskoristili i ovu priliku da pozovu nadležne u Gradu Zadru koji su im obećali prostor da svoje obećanje i izvrše.
Lada Šokota je najavila da u idućem razdoblju Liga sudjeluje novčanim sredstvima kod nabave mediatinoskopa, a najavila je i namjeru da Liga organizira utrku Teri Foks, koja bi se prvi put trebala održati 27. rujna ove godine. Dodala je da im je cilj da zadarski pacijenti dobiju uređaj za zračenje, zbog čega danas idu u Split, ali, kako je sama rekla, još su daleko od toga.


 SVAKE GODINE 400 NOVOOBOLJELIH


– Hvala Ligi za borbu protiv raka i Mići Jakeliću na oplemenjivanju ovih prostorija. Nadamo se i daljnjoj dobroj suradnji, rekao je dr. Željko Raspović, voditelj onkološkog dispanzera. On je istaknuo da dnevno 20-ak pacijenata dolazi u te prostorije i čeka na kemoterapiju. On je dodao da na zadarskom području svake godine bilježe do 400 novooboljelih, što je zaista velik broj. Ipak, unatoč velikoj brojci, lista čekanja nema.