Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

potvrdila europska komisija

Sirija nakon razornog potresa zatražila pomoć Europske unije

Autor: Hina

08.02.2023. 14:43
Sirija nakon razornog potresa zatražila pomoć Europske unije

Foto: ReutersSirija je u srijedu, dva dana nakon razornog potresa koji je pogodio tu zemlju i susjednu Tursku, zatražila pomoć Europske unije, potvrdila je Europska komisija.


“Jutros smo primili molbu sirijske vlade za pomoć putem mehanizma civilne zaštite”, rekao je europski povjerenik za upravljanje kriznim stanjima Janez Lenarčič.


Potičemo zemlje članice da daju svoj doprinos traženoj pomoći, dodao je Lenarčič. Zemlje mogu zatražiti pomoć kroz Mehanizam EU-a za civilnu zaštitu kada razmjeri katastrofe premašuju kapacitete dotične zemlje da se nosi s izvanrednom situacijom.
Jednom kada se taj mehanizam aktivira, Koordinacijski centar EU-a za odgovor na hitne situacije koordinira i financira pomoć koju pružaju zemlje članice i osam dodatnih zemalja koje sudjeluju u ERCC-u.


ERCC je operativno središte Mehanizma za civilnu zaštitu. Centar neprekidno prati događaje u svijetu i koordinira napore EU-a u pogledu odgovora na katastrofe.


Operacije civilne zaštite podupiru se i satelitskim kartama koje se izrađuju u okviru usluga upravljanja kriznim situacijama programa Copernicus.


Dan ranije je sirijski Crveni križ pozvao Europsku uniju da ukine sankcije protiv Damaska. Sirija, na čijem je čelu predsjednik Bašar al-Asad, pod međunarodnim je sankcijama od početka rata  2011., zbog čega je trgovinska razmjena s ostatkom svijeta značajno smanjena.


Damask ističe da je gospodarska kriza u zemlji izravna posljedica međunarodnih sankcija. Te su mjere protiv Damaska uvedene nakon gušenja prodemokratskih prosvjeda, da bi zemlja potom potonula u građanski rat koji ju je opustošio. Građanski rat koji traje više od jedanaest godina uvelike je iscrpio kapacitete zemlje da se sama nosi s takvom prirodnom katastrofom.


Sirijska vojska i dalje se slabijim intenzitetom sukobljava s raznim pobunjeničkim skupinama, uključujući terorističke organizacije poput Al Nusre i Islamske države.