ponedjeljak, 5. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Šampionsko ulje Ivice Vlatkovića

Autor:

01.03.2009. 23:00
Šampionsko ulje Ivice Vlatkovića

Foto: Ivan JAMIČIĆEkstra djevičansko maslinovo ulje poznatog zadarskog ginekologa Ivice Vlatkovića proglašeno je šampionskim uljem na ovogodišnjim Danima masline, u konkurenciji 389 ulja iz svih jadranskih županija. Pobjedničko ulje napravljeno je u Uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka


Ekstra djevičansko maslinovo ulje poznatog zadarskog ginekologa Ivice Vlatkovića proglašeno je šampionskim uljem na ovogodišnjim Danima masline, u konkurenciji 389 ulja iz svih jadranskih županija. Pobjedničko ulje napravljeno je u Uljari Nadin, vlasnika Željka Vrsaljka. Proglašenje pobjednika održano je drugog dana Dana masline za vrijeme maslinarskog sajma koji se smjestio u Maloj dvorani SC Višnjik.
– Pohvalio bih organizatore za organizaciju Dana masline. Za razvoj maslinarstva dobro je da maslinari imaju gdje testirati svoj rad, rekao je najbolji maslinar i uljar među ginekolozima čije ulje je i na nedavno održanoj Maslini u Splitu ušlo među top dvadeset.
 Maslinarski sajam je bio atraktivan za brojne Zadrane koji su imali priliku degustirati maslinovo ulje, probati domaće specijalitete, kupiti suvenir, upoznati se s najnovijim strojevima i alatima koji olakšavaju rad u maslinarstvu. Među izlagačima je bio i Božo Šaltić iz Barija u Crnoj Gori. Na svom štandu nudio je maslinovo ulje proizvedeno od ploda stabala starih nekoliko stotina godina, suhe smokve i obiteljski specijalitet šaltu koji se radi od crnih maslina i pikantnog umaka.
– Zadnje tri godine sudjelujem na Maslini u Splitu, a ovo je prvi put da sam ovdje na Danima masline u Zadru. Oduševljen sam organizacijom i prostorom sajma i nadam se da ću i dogodine biti u Zadru. U Bariju imam 68 starih stabala masline sorte barska žutica koja je identična dubrovačkoj bjelici. Planiram podignuti novi maslinik u kojem bih posadio i hrvatske sorte, posebno lastovku, rekao je Šaltić.
Jedanaesti po redu Dani masline kao i uvijek do sada održani su u organizaciji Udruge prehrambenih tehnologa, biotehnologa i nutricionista Zadarske županije. Organizatori su ispunili najavljeni cilj, a to je da podignu Dane masline na jednu veću razinu. Ove godine su prvi put trajali dva dana, više je nego utrostručen broj prijavljenih uzoraka u odnosu na prošlu godinu i sudjelovali su maslinari iz svih jadranskih županija. Lani je prijavljeno 110 uzoraka iz Zadarske i Šibensko-kninske županije.


 DOBITNICI ZLATA ZA EKSTRA VERGIN
Zlato za ekstra djevičansko maslinovo ulje dobili su: Ivica Vlatković, Uljara Neretva, Goran Vukadinović, Boško Strika, Dalibor Jerić, Damir Dubravac, Korado Sergović, Zoran Badurina, Željko Buljat, Miroslav Milošević, Zoran Zanini, Ljubo Rogić, Eduard Vicković, Suzana Podrug, Josip Mihaljević, Denis Štulić, Šima Makarun, Ivo Petričević, Marijan Pekica i Drago Laća.