Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

OPORBENA INICIJATIVA

Sabor danas glasa o povjerenju premijeru Plenkoviću, ali šansi za opozivom nema ni teoretskih

Autor: P. N.

23.02.2023. 10:31
Sabor danas glasa o povjerenju premijeru Plenkoviću, ali šansi za opozivom nema ni teoretskih

Foto: Davor Kovačević/NLHrvatski sabor danas će po prvi put raspravljati o opozivu premijera Andreja Plenkovića. Rasprava bi na red trebala doći oko 15 sati.


Prijedlog su potpisala 33 oporbena zastupnika na inicijativu Domovinskog pokreta, a kao razlog za opoziv se navode brojne korupcijske afere, neprovođenje zdravstvene reforme i pravodobne obnove nakon potresa, sve do posljednje afere SMS ili afere AP.


Dosad se u više navrata u sabornici raspravljalo o opozivu niza ministara i Vlade u cjelini, ali nikad dosad se nije išlo na Plenkovića osobno. Prilično je nemoguće zamisliti da će oporbi ovaj put uspjeti skupiti potrebnih 76 ruku za to.
Plenković je već ranije odbacio oporbenu inicijativu.


“Radi se o prijedlogu koji je još jedan loš uradak oporbe koji se zasniva na nizu neistina i netočnih tvrdnji. Potpuno je neistinita tvrdnja predlagatelja da je predsjednik Vlade kompromitiran tekstualnim porukama koje su objavljene u medijima. Navedene tekstualne poruke ničim ne ukazuju na njegovu povezanost s bilo kakvim dvojbenim radnjama”, odvratila je Vlada.


Očekuje se da će svih 77 zastupnika vladajuće koalicije odbaciti inicijativu, a lako je moguće da će im se priključiti i neki od oporbenih zastupnika. Primjerice, Milan Vrkljan iz Kluba Za pravednu Hrvatsku najavio je jutros da će biti suzdržan.


“Ja sam oporba, nisam podržao državni proračun i niti jednog ministra. No, prijedlog da se izglasa nepovjerenje premijeru odbio sam potpisati i neću za to glasovati kada dođe na red. Moji su razlozi principijelni, ne mogu biti dio platforme koju okuplja predsjednik Zoran Milanović.


U oporbi čije sastanke organizira Peđa Grbin, ja jednostavno ne mogu sudjelovati. Most i Hrvatski suverenisti kad-tad će doći pameti. Ja Hrvatsku nikad neću rušiti”, rekao je Vrkljan još prije nekoliko dana u izjavi za Novi list.