Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sve zbog Ukrajine

Ruski novinarski savez privremeno isključen iz Međunarodne federacije novinara

Autor: Hina

22.02.2023. 19:00
Ruski novinarski savez privremeno isključen iz Međunarodne federacije novinara

Foto: Ilustracija/iStockMeđunarodna federacija novinara (IFJ) u srijedu je privremeno isključila iz članstva vodeći ruski novinarski savez jer je uspostavio svoje ogranke u četirima regijama Ukrajine koja je Rusija okupirala.


“IFJ je organizacija utemeljena na međunarodnoj solidarnosti, načelu suradnje među savezima i poštivanju prava novinara. Ruski novinarski savez uspostavio je četiri ogranka u anektiranim pokrajinama Ukrajine čime je jasno razbio solidarnost i posijao podjele među sestrinskim savezima”, rekla je predsjednica IFJ-a Dominique Pradalié.


Predsjednik ruskog novinarskog saveza rekao je za državnu novinsku agenciju TASS da je IFJ time naštetio sebi i financijski jer sada više neće primati znatnu članarinu iz Rusije.
Krovna svjetska organizacija novinara sa sjedištem u Bruxellesu, koja zastupa 600.000 novinara u 146 zemalja, bila je pod snažnim  pritiskom europskih članica da izbaci Ruski novinarski savez.


Novinarski savezi iz Finske, Norveške, Danske i Islanda najavili su prošli mjesec da će napustiti IFJ u znak prosvjeda protiv “koruptivne djelatnosti”, a što po njima uključuje propust IFJ-a da poduzme akciju protiv ruskog novinarskog saveza jer se širi na okupirane ukrajinske teritorije.


Pradalié je priznala da je bilo kritika. “Neki smatraju da smo trebali djelovati brže”, rekla je i dodala da će IFJ pod hitno tražiti načine da nastavi pomagati neovisni novinarima koji su opasnosti ili trebaju pomoć.


Vladimir Solovjov, predsjednik Ruskog novinarskog saveza, smatra suspenziju neopravdanom i poručuje da je “to posve politička odluka donesena nakon ultimatuma nordijskih saveza, nažalost”.


Ruski savez ima “velike planove” za ostvarenje drugih oblika međunarodne suradnje izvan IFJ-a, rekao je Solovjov kojega nazivaju propagandistom Kremlja.