Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Vizija 2.0

Rektori 10 europskih sveučilišta potpisali plan za ojačavanje suradnje

27.01.2023. 16:47
Rektori 10 europskih sveučilišta potpisali plan za ojačavanje suradnje

Foto: Davorin Visnjic/PixsellRektori deset europskih sveučilišta potpisali su u petak u Zagrebu Izjavu o misiji ‘2.0’ za savez Europskog sveučilišta gradova u postindustrijskoj tranziciji (UNIC), koja nudi detaljan plan poticanja razvoja znanja i zajedničkoga stvaranja, priopćeno je sa Sveučilišta u Zagrebu.


Vizija “2.0” nudi detaljan plan za savez, koji je proširen na deset sveučilišta od osnivačkih osam, usmjeren na jačanje i nove vrijednosti, nastavljajući tako putovanje koje je započelo 2020. godine, nakon što su osigurana bespovratna sredstva u sklopu poziva Europske komisije za program Erasmus+ za inicijativu Europska sveučilišta.


Nova izjava o misiji nudi pojačanu mobilnost putem hibridnih kampusa i ponude predmeta, doktorske i druge istraživačke programe, mikrovjerodajnice, seminare i okrugle stolove te dodatno težište na vodećoj inicijativi saveza, tzv. gradskim laboratorijima, koji stvaraju prigode za razmjenu znanja između sveučilišta i gradova u kojima se nalaze.
Od UNIC-ovih inicijativa korist ima gotovo 20 milijuna građana, studenata, nastavnoga osoblja i istraživača u postindustrijskim gradovima diljem Europe.


“Riječ je o deset sveučilišta iz deset vrlo različitih dijelova Europe, ali međusobno povezanih poviješću, sadašnjošću i budućnošću”, rekao je predsjednik Erasmus sveučilišta u Roterdamu Ed Brinksma. “UNIC nastoji uspostaviti pozitivan model za europske gradove kojemu je svrha ujediniti učenje, angažirana istraživanja i urbane inovacije radi ostvarivanja društvenoga utjecaja i napretka te pružanja pomoći u velikim tranzicijama koje će definirati budućnost Europe”.


Rektor Sveučilišta u Zagrebu Stjepan Lakušić kazao je da je sudjelovanje u UNIC-ovu savezu otvorilo brojne prilike za internacionalizaciju kao jedno od ključnih područja razvoja Sveučilišta.


Za veljaču 2023. najavljen je UNIC-ov inovativni hibridni kampus koji će postaviti temelje za najsuvremenije uzajamne razmjene, otvaranje mješovitih intenzivnih programa, virtualne predmete i zajedničke diplome za još širu zajednicu studenata, istraživača i građana.


Članovi UNIC-a su Sveučilište Deusto, Bilbao, Sveučilište Ruhr u Bochumu, Sveučilište u Corku, Sveučilište Koç u Istanbulu, Sveučilište u Liègeu, Sveučilište u Ouluu, Erasmus sveučilište u Roterdamu, Sveučilište u Zagrebu, Sveučilište u Lodzu i Sveučilište u Malmöu,