Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

4 C°

IONAKO TEŽAK ŽIVOT

Proteze na popisu HZZO-a su skandalozne i ispod dostojanstva

Autor: Hina

09.12.2022. 08:46
Proteze na popisu HZZO-a su skandalozne i ispod dostojanstva

Foto: NL



Zajednica amputiranih osoba traži da Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) omogući pacijentima suvremena pomagala te tvrde da su proteze na aktualnom popisu HZZO-a zastarjele i ispod razine ljudskog dostojanstva.


Tražimo da HZZO na popis pomagala uvrsti tehnološki naprednija pomagala nove generacije, kao što su to napravile i ostale zemlje u okruženju s kojima se uspoređujemo, poručuje u izjavi Hini Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ).


U Hrvatskoj živi više od 50.000 osoba s amputacijama udova, što predstavlja deset posto osoba s invaliditetom. Broj amputacija dosta je visok kod oboljelih od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti, koje su najčešći uzroci amputacija, kažu u udruzi.




Za trenutno stanje protetike na Popisu ortopedskih pomagala HZZO-a kažu da je na razini od prije 20 i više godina, da je ispod razine ljudskog dostojanstva i onemogućava povratak u aktivan život zajednice.


UAZ iznosi i rezultate internog istraživanja koje ukazuju da se na listi pomagala HZZO-a nalazi oko 40 zastarjelih proteza ruku i nogu koje se više ne primjenjuju, što upućuje na dubinske probleme i zanemarivanje stvarnih potreba korisnika.


Stoga osobe s amputacijom uglavnom ne koriste HZZO-ova zastarjela pomagala (posebno natkoljenične proteze), prisiljene su same kupovati bolje proteze kreditima ili mole za donacije.


Pomagala za djecu također su zastarjela i kao takva potiču djecu da koriste pomagače u nastavi, umjesto da se kvalitetnim pomagalima poveća neovisnost te djece u školi i izjednači ih se s vršnjacima.


UAZ: HZZO skandalozno snižava cijene pomagala


UAZ ističe da komponente novije generacije pomažu korisnicima da budu aktivniji, troše manje energije na kretanje, smanjuju troškove te omogućavaju obiteljski život i uključivanje u tržište rada.


Zbog svega toga zajednica amputiranih osoba traži reviziju i dopunu Pravilnika o ortopedskim i drugim pomagalima kako bi se na HZZO-ov popis uvrstila nova pomagala koja zadovoljavaju individualne potrebe.


Poručuje da je takav pristup u skladu s temeljnim ljudskim pravima te traže da se omogući standard koji nije lošiji od standarda zemalja u okruženju gdje trenutno Srbija i Makedonija pružaju znatno bolju i opskrbu amputircima nego što to čini Hrvatska.


Trošak za zdravstveni sustav nije samo proteza, već se kod primjene loših pomagala javljaju problemi s leđima, kukovima, povećan je broj bolovanja i skrbi za te sobe, te u konačnici to više košta od cijene novog pomagala.


Zajednica amputiranih osoba osvrnula se i na posljednju odluku Upravnog vijeća HZZO-a o snižavanju cijena generičkih vrsta pomagala, ocijenivši tu odluku skandaloznom.


Poručuju da će zbog novonastale situacije u petak održati konferenciju za novinare zajedno s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca.


“Ovakva odluka je nečuvena u situaciji u kojoj je opskrba pomagalima već ionako nekvalitetna, u kojoj zbog porasta cijena transporta i materijala ionako postoji problem s opskrbom te u situaciji u kojoj već mjesecima istupamo i mi i HUP i ostale udruge koje zastupaju osobe s invaliditetom”, poručuje UAZ.