Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

ministar filipović

Predstavljena aplikacija “Kretanje cijena”: Neka građani vide tko je prema njima korektan

Autor: Portal Novi list

17.02.2023. 17:42
Predstavljena aplikacija “Kretanje cijena”: Neka građani vide tko je prema njima korektan

Foto: Davor Kovačević; ScreenshotMinistar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović predstavio je aplikaciju o kretanju cijena u maloprodaji, ono što on naziva “bijelom listom”.


Njegovu pozivu odazvala su se samo tri trgovačka lanca – Konzum, Tommy i KTC – oni su Ministarstvu dostavili podatke o kretanju cijena za 350 artikala.


U aplikaciji, dostupnoj OVDJE, objavljene su bazne cijene na 31. prosinca 2022. godine, a kretanje cijena do danas može se upoređivati u vremenskim intervalima od svakih 15 dana.


“Građani će ovo znati cijeniti”
Davor Filipović ocijenio je da su ta tri trgovačka lanca poslala poruku transparentnosti.


“Oni pokrivaju 38 posto tržišta. Prema tome, svi naši građani će moći pratiti kretanje cijena od 31. 12. prošle godine i vidjeti kretanje cijena.


Naša je ideja da utječemo na eventualna povećanja cijena i inflaciju. Kada građani sami budu mogli vidjeti tko je prema njima korektan, i oni će to znati cijeniti”, rekao je Filipović.


Dodao je: “Internetskoj stranici će se moći pristupiti preko mobitela i ona je njima u potpunosti prilagođena. Njoj će se moći pristupiti i preko stranice Ministarstva”.


“Vrlo je jasno zašto ne žele dostaviti podatke”


Odgovarajući na pitanje novinara o trgovačkim lancima koji nisu dostavili podatke o kretanju cijena, ministar je rekao da su s njima obavljeni dodatni razgovori i da je “vrlo jasno da oni ne žele dostaviti podatke”.“Ne postoji opravdanje da ne naprave isto kao Konzum, KTC i Tommy. Zašto ne žele dati podatke? Ne žele biti transparentni i ne žele omogućiti građanima da imaju informaciju o svim cijenama.


Ovakav način će omogućiti našim građanima da vide tko je korektan, a tko nije. Država pomaže tijekom cijele energetske krize. NTL je platio 1,5 mil eura manje struju nego da nema mjera Vlade, a Spar 850 tisuća eura. Treba li išta više reći?


S jedne strane mogu uzeti od države, a s druge strane nisu u stanju građanima pokazati cijene. Vjerujem da će ove bijele liste pokazati građanima tko je korektan”, rekao je Filipović.


“Znam gdje ću uvijek radije otići u kupovinu”


Najavio je da će aplikaciju, “plaćenu manje od 200.000 kn”,  nastaviti kontinuirano nadograđivati.


“U razdoblju koje je ispred nas dodat ćemo cijene drugih lanaca. Angažirat ćemo nekoga da to odradi”, rekao je Filipović.


Dodao je: “Nemamo iluzije da možemo ograničiti sve cijene u državi. Ovakve stvari ne radimo iz hira niti interveniramo prema tržištu zato što želimo, nego zato što živimo u kriznim vremenima.”


Poručio je i da će on uvijek radije otići u kupovinu u Konzum, KTC ili Tommy, nego u trgovačke lance koji nisu dostavili podatke o kretanju cijena.


“Kod nas je dizel jeftiniji nego u svim zemljama regije”


Novinari su ministra pitali i o cijenama goriva, a Filipović je ocijenio da je kretanje na tržištu dobro jer smo imali pojeftinjenje


“Europa se na vrijeme spremila jer cijene energenata itekako utječu, Kako stvari stoje, ovaj tjedan je cijena stabilna.


Radimo na novom paketu mjera, vodit ćemo računa o svemu. Važna je stabilna situacija s energentima. Kod nas je sad dizel jeftiniji nego u Srbiji, BiH, Italiji i drugim zemljama u okruženju”, rekao je Filipović.


Upitan je li ovu aplikaciju mogao napraviti prije nove godine i uvođenja eura kaže da je Vlada postupala u dobroj vjeri.


“Razvili smo etički kodeks prilikom zamjene kuna eurom. Kad smo vidjeli da su pojedinci neopravdano dizali cijene, reagirali smo. Mislim da je ovo dobra stvar”, kazao je Filipović.