Četvrtak, 8. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

Takard

Predstavljen novi taktički radiouređaj Hrvatske vojske, a proizveden je "kod kuće"

Autor: Hina

06.03.2023. 16:56
Predstavljen novi taktički radiouređaj Hrvatske vojske, a proizveden je

Foto: PixsellNakon pet godina razvoja, Hrvatska je vojska dobila napredni taktički radiouređaj “Takard”, koji su domaće tvrtke proizvele po najvišim NATO-ovim standardima.


Jedinstveni proizvod, koji su uz potporu i u suradnji s Ministarstvom obrane i Oružanim snagama Republike Hrvatske razvile tvrtke RIZ – Profesionalne elektronike d.o.o., koja je razvila hardver, i Impel Groupa d.o.o., koja je ugradila softver, predstavljen je u ponedjeljak na vojnoj pokaznoj taktičkoj vježbi mehaniziranog voda na poligonu petrinjske Vojarne “Pukovnik Predrag Matanović”.


Na predstavljanju novog uređaja bili su ministar obrane Mario Banožić i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske admiral Robert Hranj sa suradnicima.
“Osim dvije tvrtke koje su bile glavni proizvođači, u proizvodnji komponenti za radiouređaj sudjelovalo je još pet domaćih tvrtki pa imamo sto posto hrvatski proizvod. U komparaciji s dosadašnjim uređajima, ovaj ima ozbiljne prednosti. Ne govorimo samo o cijeni, nego i o održavanju i daljnjem razvoju uređaja. Uz uloženo mnogo vremena rada, korišteni su materijali koji ga čine vječnim”, rekao je ministar Banožić.


Kako je najavio, novim će se uređajem postupno opremiti najprije kopnena vojska, a zatim i druge grane vojske. Na kraju je Banožić pohvalio vod koji je pokazao sve značajke i prednosti novog sustava.


Brigadir Vedran Vejić iz Ministarstva obrane, koji je bio uključen u razvoj projekta, rekao je kako je “Takard” uređaj prilagođen svim NATO-ovim standardima, ponajprije radu u NATO-ovu vojnom frekventnom području, te predstavlja softverski definiran radio, što znači da se može bez izmjene hardvera prilagoditi svakoj situaciji te omogućuje interoperabilnost sa savezničkim snagama u mogućim operacijama pod vodstvom NATO-saveza.


Brigadir Robert Topčić najavio je testiranja uređaja i iduća dva mjeseca kako bi se definirali tehničko-taktički zahtjevi prije neke veće i važnije isporuke Oružanim snagama.


Uređaj, koji je razvijen u mobilnoj i ručnoj varijanti, uz pripadajuće taktičke terminale, postupno će se uvoditi u postrojbe Hrvatske vojske, a samo ove godine za nj će se izdvojiti oko 2,6 milijuna eura. Uređaj je malen, ručni je kao mobitel, vrlo je robustan i kvalitetan te ima vrhunski zaštitu.


“Takard” se koristi najnovijim tehnologijama i ne zaostaje za sličnim naprednim uređajima renomiranih proizvođača u svijetu, a u nekim elementima je i napredniji, što su potvrdila usporedna testiranja. Kako je najavljeno, uređaj izlazi na svjetsku pozornicu komunikacijskih radiouređaja, a za istu ili nižu cijenu (6300 eura) nudi znatno više.


Osim međusobne komunikacije, “Takard” pruža detaljne informacije o položaju i fizičkom stanju vojnika te automatski prepoznaje opasne situacije koje dojavljuje zaštićenim kanalom. Opremljen je raznim telefonskim kombinacijama, baterijom velikog kapaciteta, različitim antenama i drugim priborom.