Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Povjerenstvo ukinulo imunitet Jerolimovu

08.01.2014. 23:00
Povjerenstvo ukinulo imunitet Jerolimovu


Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) jednoglasno je danas ukinulo zastupnički imunitet Anti Jerolimovu (HDZ) i tako odobrilo nastavak kaznenog postupka koji se protiv Jerolimova vodi pred zadarskim Općinskim sudom.
Postupak je u veljači prošle godine pokrenulo Županijsko državno odvjetništvo, koje Jerolimova tereti za kazneno djelo protiv okoliša.
Jerolimov je, naime, kao načelnik općine Preko potpisao ugovor o sanaciji dviju rivica u Sutomišćici na otoku Ugljanu, koja je provedena bez potrebne građevinske dozvole.
Budući da je Jerolimov jesenas u saborskim klupama zamijenio zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmetu, postupak je prekinut jer ga je od tada štitio zastupnički imunitet.
Đurđica Sumrak (HDZ) na današnjoj je sjednici MIP-a rekla kako i sam Jerolimov želi da mu se ukine imunitet, “kako bi se ta trakavica privela kraju”.
Dodala je kako je za spornu sanaciju ishođena sva potrebna dokumentacija te da se ne radi o nikakvoj korupciji niti pribavljanju imovinske koristi.
“Tužbu je 2011. pokrenuo oporbeni vijećnik, iako se 10.000 malih seoskih rivica u Hrvatskoj saniralo na takav način”, rekla je Sumrak. Istaknula je kako je Jerolimovu potrebno ukinuti zastupnički imunitet da se “vidi kako na njemu nema krivnje, nego da je učino ono što bi učinio svaki odgovorni načelnik”.
Vesna Fabijančić Križanić (SDP) i predsjednica MIP-a Gordana Sobol (SDP) uzvratile su da na MIP-u nije da utvrđuje krivnju, nego da odluči o imunitetu, a o krivnji će, ističu, odlučiti sud.
“MIP u ovom slučaju, kao i u bilo kojem drugom, ne može i ne smije ulaziti u to je li neka optužnica opravdana ili nije. Županijsko državno odvjetništvo našlo je svoje razloge zbog kojih optužnicu smatra osnovanom, a na sudu je da to utvrdi”, upozorila je Sobol.
Odluka MIP-a omogućuje da se postupak protiv Jerolimova nastavi odmah, no na prvoj sljedećoj sjednici treba ju potvrditi i Sabor, koji će zasjedanje nastaviti krajem siječnja.