ponedjeljak, 5. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Posveta stogodišnjici Futurističkog pokreta

Autor: Nikola Markulin

29.06.2009. 22:00
Posveta stogodišnjici Futurističkog pokreta

Foto: Ivan JAMIČIĆU Zajednici Talijana Zadar otvorena je izložba slika „Budućnost/Futuro” autorice Rine Villani. Izloženo je 26 slika čija su imena glagoli prvog lica jednine u futuru, primjerice „Smijat ću se”, „Voljet ću”, „Sanjat ću”… Na otvorenju izložbe svoj je tekst koji se nalazi u katalogu pročitao Adam Marušić, akademski slikar:
Rina Villani na ovoj izložbi predstavlja seriju crno bijelih monokraomatskih i seriju polikromatskih akrila. Nakon dugogodišnjeg talijanskog iskustva na području kazališne i filmske scenografije, vraća se izrazito dekorativnim slikarskim pokušajima, pokazujući u isto vrijeme tehničku i kreativnu sposobnost. Naslov izložbe „Futuro/Budućnost” umjetnica je posvetila stogodišnjici Futurističkog pokreta, pa je ona na neki način poklon futurizmu. Ovaj pokret koji evocira kreativno i brzo kretanje, odražava narav umjetnice Villani, narfav sličnu futurističkom slikarstvu čiji je kredo „brzina plus umjetnost plus akcija”, dok u njenoj podsvijesti ono odražava početak traganja za novim umjetničkim izazovima. Posebno bih se osvrnuo na oblike, koji su danas naslikani nešto jačim intenzitetom ispunivši čitav prostor i dajući slici atmosferu snoviđenja.
Inače, Rina Villani je rođena 1957. godine u Rimu. Diplomirala je scenografiju, te je radila kao scenograf i dizajner za kazalište, televiziju i film. Od 1995. godine živi u Zadru. Predsjednica je Zajednice Talijana Zadar i član HDLU-a Zadar. Svoje je radove izlagala na šest samostalnih i više skupnih izložbi.
Izložba se u prostorijama Zajednice Talijana Zadar može razgledati do 30. srpnja.