Nedjelja, 28. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

28 C°

Prognoza vremena

Posljednji siječanjski vikend u znaku bure

Autor: ZL

28.01.2023. 08:46
Posljednji siječanjski vikend u znaku bure

Foto: Arif SitnicaPosljednjeg vikenda u siječnju na Jadranu će biti dosta sunčanog vremena, ali i dalje uz jaku buru s olujnim udarima. Na kopnu će dan obilježiti oblačno vrijeme i snijeg. Razvedravanje tek u nedjelju navečer.


– Na sjevernom Jadranu i dalje umjerena i jaka bura, a olujnih i orkanskih udara bit će ponajprije pod Velebitom. U gorju oblačno uz slab snijeg, dok će na moru ipak biti i podosta sunčanih razdoblja. Slab snijeg nošen burom moguć je i dalje u podnožju Velebita, koji će biti najoblačniji dio sjevernog Jadrana, prognozirala je HRT-ovu emisiju “Vrijeme” Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


– U Dalmaciji pretežno sunčano, još prijepodne uz umjerenu naoblaku, a oblaka će popodne biti samo na otocima. Puhat će umjerena do jaka bura, mjestimice i s pokojim olujnim udarom. Dnevna temperatura od 6 do 10 °C, ujutro u unutrašnjosti i poneki minus. Na jugu Hrvatske prijepodne promjenjiva naoblaka, a popodne većinom sunčano. I dalje razmjerno vjetrovito uz umjerenu do jaku buru i pokoji olujni udar. Temperatura zraka većinom od 7 do 11 °C, ujutro u zaobalju niža, rekla je Hojsak.
U prvom dijelu novog tjedna na Jadranu će prevladavati sunčano, uz većinom umjeren sjeverozapadni vjetar i buru, u utorak prolazno i jake, a i u kopnenom će području biti podosta sunčanih razdoblja, uz koja će temperatura zraka rasti. Nove oborine moguće su tek u četvrtak.


– U posljednjim danima siječnja djelomice sunčano i suho. Razvedravanje i smirivanje vjetra donijet će deblje jutarnje “minuse”, no dnevna će temperatura rasti. I na Jadranu će siječanj završiti uz suho te pretežno sunčano vrijeme. Bura će oslabjeti potkraj nedjelje, a zatim okrenuti na umjeren sjeverozapadni vjetar. U utorak će prolazno ojačati tramontana – sjeverni vjetar. Na manje jutarnje “minuse” od ponedjeljka treba računati i duž obale, osobito sjevernog dijela, a danju će uz obilje sunca biti sve toplije, prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.