Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Pedisić: Ne želimo teret krize prelamati preko leđa građana

Autor: Velimir Brkić

22.01.2013. 23:00
Pedisić: Ne želimo teret krize prelamati preko leđa građana

Foto: Velimir BRKIĆGlavne smjernice proračuna za 2013. godinu su zadržavanje socijalnih prava građana i privlačenje novih investicija. Nemamo namjeru teret krize prelamati preko leđa građana i stoga smo se odlučili zadržati njihova socijalna prava, kazao je načelnik Igor Pedisić, dodajući da su u proračunu komponente novih investicija, ali i pomoći poduzetništvu


Ovogodišnji općinski proračun Sv. Filipa i Jakova (Donje Raštane, Gornje Raštane, Sikovo, Sv. Filip i Jakov, Sv. Petar na Moru, Turanj), predviđen je u iznosu od 11.970.000 kuna.
– Glavne smjernice proračuna za 2013. godinu su zadržavanje socijalnih prava građana i privlačenje novih investicija. Nemamo namjeru teret krize prelamati preko leđa građana i stoga smo se odlučili zadržati njihova socijalna prava, kazao je načelnik Igor Pedisić.
Vrtiću milijun kuna
Dodao je kako je proračun ostvariv uz maksimalnu financijsku disciplinu. Općina će podupirati privatni sektor, nastojati privući strane investitore. Jače će, kaže, poticati demografsku obnovu, socijalno štititi djecu i obitelj. Proračun će, mišljenja je, snažno poduprijeti ulazak Hrvatske EU.
– Vjerujem da je ovogodišnji proračun u isto vrijeme održiv i razvojan jer su u njemu komponente novih investicija, ali i pomoći poduzetništvu, pojasnio je Pedisić, dodajući kako im je cilj i dalje ulagati u predškolski i školski odgoj, sport, kulturu i socijalnu skrb.
Za socijalnu skrb je predviđen iznos od 402.000 kuna, od toga 100.000 kuna je za pomoć siromašnim obiteljima i bolesnim osobama, studentske stipendije 90.000 kuna, a za pomoć obiteljima novorođene djece 86.000 kuna. Vrtiću je namijenjeno 1.019.000 kuna.
– Cijena boravka djeteta u Dječjem vrtiću Cvit je 450 kuna, jedna od najnižih u Zadarskoj županiji i šire, istaknuo je Pedisić.
Kulturi je namijenjeno 220.000 kuna, sportu 380.000 kuna, za komunalnu infrastrukturu 2,1 milijun kuna, a održavanje javnih površina, plaža, groblja iznos od 820.000 kuna.
– Za prostornu dokumentaciju predvidjeli smo 300.000 kuna, a za projektnu dokumentaciju 600.000 kuna, navodi Pedisić.
Groblja su ogledalo duše svakog grada ili naselja kao i kulture njegovih žitelja. I filipjanska općinska vlast u skladu s Planom razvoja infrastrukture poduzima važne korake kako i ovo područje ne bi zaostajalo za drugima u Hrvatskoj.
– Za izgradnju novih grobnica i uređenje mjesnog groblja u Turnju ovih dana će se objaviti natječaj za izvođača radova, najavio je donačelnik Vedran Zrilić.
Općinari su predvidjeli proširenje groblja i uređenje okoliša u Sikovu. A nakon izgradnje prve faze mrtvačnice u Sv. Filipu i Jakovu u vrijednosti oko 400.000 kuna, pred početkom su radovi na drugoj fazi u iznosu od oko 500.000 kuna koje zaokružuju Općina, udruga “Napredak” i mještani.
– Prije vidljivih radova Općina je za pripremne radove, projektno-plansku dokumentaciju i otkup zemljišta uložila oko 200.000 kuna, govori Pedisić.
Katastarska izmjera
– U tijeku su poslovi na katastarskoj izmjeri svih zemljišnih čestica na području k.o. Sv. Filip i Jakov na površini od preko 1.150 hektara u vrijednosti od 2,2 milijuna kuna te u k.o. Raštane koja obuhvaća oko 1.112 hektara u vrijednosti 2,6 milijuna kuna. Radove će izvoditi Geoprojekt d.d. Opatija, nabraja Zrilić.
Treća faza izrade katastra je u najvećoj katastarskoj općini k.o. Turanj na čak 2.577 hektara. Procijenjena vrijednost je preko pet milijuna kuna. Ugovor se treba potpisati u ožujku.
– Unatoč gospodarskoj krizi općina se mora i želi razvijati kako bi poboljšali životne uvjete svih građana. Nastavkom razvoja komunalne infrastrukture i učinkovitim korištenjem fondova EU želimo poticati gospodarski razvoj, a time i zapošljavanje, poručio je Pedisić.
Ako se ne dogode preveliki potresi u državi, kazao je, osnovna strategija bazira se na daljnjem razvoju turizma i u obalnim naseljima i u oživljavanju turizma u zaobalju.
– Tu je zatim razvoj malog i srednjeg poduzetništva kroz daljnji razvoj proizvodnih i poljoprivrednih pogona te malih i uslužnih obrta, zaključio je načelnik Pedisić.