Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

OPOZICIJA JEDNOGLASNA

Oporba šalje u proceduru zahtjev za opozivom premijera Plenkovića

Autor: Dražen Ciglenečki

31.01.2023. 09:43
Oporba šalje u proceduru zahtjev za opozivom premijera Plenkovića

Foto: B.Scitar/J. Regovic-PIXSELL/D.KovacevicKada je prošle jeseni Domovinski pokret (DP) predložio ostatku oporbe pokretanje inicijative za opoziv premijera Andreja Plenkovića, rečeno im je da pričekaju s tim. Onda je prije nekoliko dana DP dostavio svim opozicijskim klubovima u Saboru tekst prijedloga za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Vlade, ali u tom tekstu nema ništa o aferi AP, koja tada još nije buknula.


Kako je u međuvremenu to postala glavna politička tema u zemlji, upravo će ona poslužiti kao povod zahtjevu za opoziv Plenkovića koji će sada podržati sve stranke opozicije.


– Mi ćemo, naravno, svoj prijedlog dopuniti detaljima iz te nove Plenkovićeve afere i ovaj tjedan ga poslati u saborsku proceduru, rekao nam je glavni tajnik DP-a Daniel Spaić.
Ako su se u nekim oporbenim strankama možda i kolebali ima li uopće smisla zatražiti Plenkovićev opoziv prvi put od kako je on na dužnosti premijera, više to nije slučaj.


Danas svi s kojima smo razgovarali smatraju da se treba ići u to temeljem informacija iz optužnog materijala protiv Gabrijele Žalac, u kojem se spominje i predsjednika Vlade.


Konzultant Mladen Šimunec je, primjerice, istražiteljima opisao sastanak u Banskim dvorima na kojem je on prezentirao premijeru svoju ponudu za softver, koji je u konačnici, zbog sumnje da je debelo preplaćen, doveo na optuženičku klupu i Gabrijelu Žalac i njega.


Iz Vlade su proteklog vikenda priopćili da taj sastanak nije utjecao na kupnju spornog softvera, a u pojedinim se medijima pojavila teza da je ova prezentacija predstavljala samo »vješt manevar« tadašnje ministrice Gabrijele Žalac. Nakon što zahtjev za opoziv Plenkovića bude uvršten u dnevni red sjednice Sabora, o njemu se mora glasovati najkasnije prvih dana ožujka.


U raspravi koja će tome prethoditi, oporbenjaci će iznosti stav da je malo vjerojatno da je optužena bivša ministrica uspjela izmanevrirati premijera.


– Hoće li on trpjeti političke posljedice, ovisi o tome hoće li ga USKOK u statusu svjedoka zvati na razgovor o njegovoj povezanosti s Gabrijelom Žalac. U svakom slučaju, nezamislivo mi je da bi se ona usudila nasanjkati premijera. Ako je Gabrijela Žalac ipak, zaista, zajedno sa Šimuncem nasanjkala Plenkovića, onda bi premijer morao zbog toga otići.


Tko ga je još od ministara nasanjkao? Znači, ako premijer nije pokrovitelj svega ovog, onda je naivac kakav ne smije upravljati državom, ocjenjuje Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.


Dok se obje strane pripremaju za raspravu o premijerovom opozivu, već sljedeći tjedan će u Saboru, na prijedlog Mosta koji za to prikuplja potpise zastupnika, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek podnijeti izvješće o radu DORH-a za 2021., koje se od svibnja nalazi u dnevnom redu.


– Glavnoj državnoj odvjetnici postavit ćemo pitanje je li predmet Gabrijele Žalac bio gotovo mrtav u ladicama DORH-a, dok ga nije oživio Ured europskog javnog tužitelja, zato što se Andreja Plenkovića spominje u korespondenciji Gabrijele Žalac i Josipe Rimac, izjavio je jučer zastupnik Mosta Nikola Grmoja.