Četvrtak, 5. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

saborska oporba

Odlazak Paladine neće ništa riješiti, glavni problem je Plenković

Autor: Hina

10.01.2023. 14:20
Odlazak Paladine neće ništa riješiti, glavni problem je Plenković

Foto: PixsellSaborska oporba ocijenila je u utorak da se odlaskom ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladine ništa neće riješiti jer je glavni problem koji koči obnovu premijer Andrej Plenković.


„Odlazak Paladine je nužnost jer nije napravio ništa, ali ne možemo dopustiti da se ovo pretvori isključivo u priču o njemu, jer kao što ni Horvat niti Vanđelić nisu napravili Bog zna što, tako neće ni netko tko će doći na Paladinino mjesto, i to zbog onog tko je na čelu te priče”, izjavio je u Saboru čelnik SDP-a Peđa Grbin.


Kočničar za sve kvalitetne prijedloge koji bi trebali unaprijediti zemlju je Andrej Plenković, to je naša realnost. Zbog tog čovjeka Hrvatska stoji, tapka u mjestu i ne može se pomaknuti, bilo kada je riječ o zdravstvu, obnovi ili borbi protiv inflacije, ključni za to su Plenković i HDZ, ustvrdio je.
Grbin je najavio da će oporba razmotriti koje su im sve opcije na stolu – interpelacija, odnosno rasprava o tome kako unaprijediti sustav ili opoziv Paladine.


Odlaskom Paladine broj ministara koji su otišli iz Vlade u zadnje dvije godine izjednačit će se s brojem kuća izgrađenih na Baniji – šest ministara, šest kuća, poručio je Grbin.


I Sandra Benčić (Možemo) smatra da Paladina nije glavni problem obnove već Plenković. „Iako Paladina od početka nije bio rješenje on nije glavni problem obnove, ključni je problem što je Plenković iz čiste bahatosti odbio svaki naš prijedlog kako bi poboljšali sustav obnove”, izjavila je.


Obnovu treba staviti pod jedan krov


Nije kasno, no potrebna je politička volja, a nju neće donijeti novi ministar obnove, to može samo premijer, poručila je Benčić ocijenivši da Plenković namjerno oteže jer Banovina nije izborna baza HDZ-a, kao što nije ni Zagreb.


„Država je zakonski i institucionalno napravila sve da si oteža obnovu”, ustvrdila je.


Vezano za inicijative oporbe poručila je kako je nužno da Paladina dođe u Sabor i kaže što se sve događalo u proteklih godinu dana, što je predlagao Plenkoviću i što je on odbio.


U SDP-u i Možemo smatraju da se obnova treba staviti pod jedan krov, a ne da imamo više institucija koje ne mogu funkcionirati zajedno već se međusobno dopisuju.


Nikola Grmoja (Most) kaže da je potpuno nevažno tko će biti na funkciji ministra. Paladina je treći ministar, imali smo i dva šefa Fonda za obnovu, a ništa se nije promijenilo, ustvrdio je.


„Nisam uvjeren da će se nešto posebno promijeniti, postoji i teorija da HDZ namjerno nije obnavljao Banovinu nego čeka izbornu godinu pa će nešto obnoviti jer ljudi brzo zaboravljaju”, dodao je.


Grmoja drži da je opoziv instrument koji bi oporbi omogućio raspravu o stanju na Banovini i da se kao krivca apostrofira Plenkovića.


Kao opoziciji zadatak nam je upozoravati na sudbinu građana i davati konkretne prijedloge, upozoravati Vladu da, neovisno o tome tko će biti ministar, stvari treba ubrzatiu i kapacitete usmjeriti prema Banovini, poručio je.