Utorak, 26. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

NA POZIV OPORBE

Novi prosvjed danas u Beogradu, Vučić poslao organizatorima dvije poruke

Autor: Hina

12.05.2023. 15:35
Novi prosvjed danas u Beogradu, Vučić poslao organizatorima dvije poruke

Foto: ReutersNovi prosvjed protiv nasilja u javnom prostoru zakazan je u petak u Beogradu na poziv parlamentarne oporbe, što je drugi put ovog tjedna u povodu dva masovna ubojstva 3. i 4. svibnja u beogradskoj osnovnoj školi i u okolici Mladenovca, a prvi skup vlast je nazvala političkim “lešinarenjem” nad tragedijama ljudi. Na prosvjed je u ponedjeljak pozvala proeuropska oporba, navodeći da skup nije stranački već bunt protiv nasilja u javnom prostoru, medijima i politici, a sa skupa je upućen zahtjev za hitno zaustavljanje promoviranja nasilja i ukidanje reality programa na privatnim televizijama s nacionalnom frekvencijom.


Dok su organizatori tvrdili da je bilo 50.000 ljudi, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić ustvrdio je da ih je bilo 9.000, optuživši organizatore da “lešinare” nad tragedijom u beogradskoj školi.


Foto: Reuters


Prosvjed zakazan od 18 sati


Vučić je danas, nakon najava da će prosvjednici blokirati neke od ključnih prometnica u Beogradu, rekao da je “kao predsjednik” nezadovoljan ako bude blokada, a da im “kao politički protivnik” preporučuje da “samo tako nastave”.
S prosvjeda u ponedjeljak zatraženo je ukidanje reality programa na komercijalnim provladinim televizijama Pink i Happy, na kojima je Vučić čest gost. Televizije Happy i Pink našle su se zbog opscenih ‘reality show’ programa na udaru prosvjednika koji su zatražili da im se oduzme nacionalna frekvencija jer šire nasilje i mržnju, kao i da se ukinu ‘reality show’ programi.


Također zatražena je i ostavka ministra unutarnjih poslova Bratislava Gašića te šefa sigurnosne službe Aleksandra Vulina, nakon što je prethodno nakon pritiska javnosti ostavku dao ministar obrazovanja Branko Ružić. Prosvjed je zakazan za danas u 18 sati, a Vučić je, dan nakon prosvjeda u ponedjeljak, najavio za 26. svibnja u Beogradu “najveći skup ikada” u Srbiji. Oporba to vidi kao “protuprosvjed”, a Vučića optužuje da na taj način produbljuje podjele u Srbiji.


Foto: Reuters