Subota, 3. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Novi mandat Vesni Sabolić

Autor: Nives Rogoznica

30.09.2009. 22:00
Novi mandat Vesni Sabolić

Foto: Zvonko KUCELINU Predsjedništvo je izabrana i Gordana Mrkić, predsjednica zadarske podružnice SHUS-a, budući da Statut dopušta da članovi HNS-a mogu biti i članovi SHUS-a koji je izrastao iz HNS-ovog Interesnog odbora za umirovljenike
Pred Vesnom Sabolić je novi mandat predsjednice zadarskog HNS-a. Tako je na izbornoj skupštini podružnice, održanoj u srijedu navečer, odlučilo 42 nazočnih od mogućih 50 delegata. Sabolić nije imala protukandidate, a njezinu je kandidaturu istaknulo Predsjedništvo podružnice.
– Kandidate, osim Predsjedništva, mogu predlagati ogranci, a članovi se mogu i sami kandidirati uz prikupljene potpise potpore. Budući da drugih kandidata nije bilo, logično je zaključiti kako su ogranci podržali prijedlog predsjedništva, kazala je Sabolić dodajući kako je čitavo dosadašnje vodstvo dobilo mandat voditi stranku sljedeće četiri godine, što također smatra logičnim, s obzirom da je mandat novog-starog vodstva trajao tek deset mjeseci.
Za potpredsjednicu zadarskih narodnjaka potvrđena je Ljiljana Klarin, a za potpredsjednika Predrag Šarić. Izabrano je i dvanaesteročlano Predsjedništvo koje, uz dosadašnje članove Želimira Meštrovića, Silvijanu Dražović, Mirnu Polić, Tonija Puhalovića, Ivu Gregova, Ivicu Klaricu, Ljiljanu Magaš Turbuk, Denisa Barića, Damira Miletića i Sandru Kaurloto, čine i dvoje novih članova Marko Bačić i Gordana Mrkić.
Gordana Mrkić inače je predsjednica zadarske podružnice Saveza hrvatskih umirovljenika i seniora koji je na izbore za gradonačelnika Zadra i zadarsko Gradsko vijeće izišao kao koalicijski partner HNS-a i SDP-a.
– Statut HNS-a dopušta da član Hrvatske narodne stranke može biti i član SHUS-a budući da je ova stranka izrasla iz HNS-ovog Interesnog odbora za umirovljenike. Sa SHUS-om smo potpisali koalicijski sporazum o dugotrajnoj suradnji koji će vrijediti dok god budemo dijelili iste programske ciljeve kad su u pitanju umirovljenici i seniori. S obzirom da imao takav sporazum i da je riječ o problematici koja je kompleksna, smatrali smo kako je izbor Gordane Mrkić u Predsjedništvo najbolji način za nastavak suradnje, obrazložila je Sabolić.
Na svojoj prvoj radnoj sjednici Predsjedništvo će, izvijestila je, imenovati i predsjednike interesnih odbora. Zadarski HNS do sada je imao sedam interesnih odbora; za otoke, gospodarstvo, lokalnu samoupravu, žene, kulturu i sport, branitelje i mlade, a sada bi ih trebao imati devet, pri čemu će se Interesni odbor za kulturu i prosvjetu razdvojiti na dva te će interesnom odboru za kulturu biti dodan i turizam, a bit će formiran i Interesni odbor za europske integracije.


Izbori u županijskom HNS-u za desetak dana


– Izbori u općinskim i gradskim podružnicama su pri kraju i očekujem da ćemo za desetak dana održat i županijsku izbornu skupštinu, kazao je predsjednik Županijske organizacije HNS-a Željko Kurotv – Buš. Još je jednom potvrdio kako je njegova odluka da se više ne kandidira na ovu dužnost definitivna. Za sada je poznato kako će se za mjesto županijskog predsjednika kandidirati dr. Zvonko Mišlov koji je bio jedan od kandidata za predsjednika županijskog HNS-a i na prošlim unutarstranačkim izborima. Treći kandidat bio je Ivan Galešić koji, po vlastitim riječima još uvijek nije donio odluku po pitanju kandidature za nasljednika Željka Kurtova Buša.