Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

-1 C°

regulator za energetiku

Norveškoj ne prijeti opasnost od ograničenja isporuka struje

Autor: Hina

12.12.2022. 18:25
Norveškoj ne prijeti opasnost od ograničenja isporuka struje

Foto: PixabayNorveška neće morati ograničiti opskrbu električnom energijom ove zime ni na proljeće iduće godine čak ni u slučaju produljenog razdoblja hladnog vremena ili većih energetskih izazova u nordijskoj regiji, objavio je u ponedjeljak norveški regulator za energetiku.


“Naše analize pokazuju da čak i uz značajne operativne izazove u nordijskoj regiji nećemo dospjeti u situaciju racioniranja opskrbe ove zime”, izjavio je direktor regulatorne agencije Kjetil Lund.


Poruka norveškog regulatora stiže u trenutku kada se susjedne Švedska i Finska, kao i Britanija, koje su izravno energetski povezane s Norveškom, muče s opskrbom električnom energijom kako bi podmirile veliku potražnju tijekom trenutnog vala hladnoće.
Rezervoari vode u Norveškoj, njezinog najvažnijeg izvora za proizvodnju električne energije, brzo su se napunili ove jeseni nakon sušne godine, što je dovelo do ukidanja upozorenja u studenome o ograničenoj opskrbi.


Međutim, energetska situacija u Europi ostaje izazovna te će cijene električne energije u Norveškoj vjerojatno ostati visoke dokle god će cijene prirodnog plina ostati povišene, rekao je Lund.


“Iduća zima također može biti izazovna”, dodao je, pozivajući norveške hidroelektrane da osiguraju da se rezervoari ne iscrpe previše tijekom ove zime.


Cijene električne energije na gusto naseljenom jugu Norveške na putu su da se više nego udvostruče ove godine, na oko 200 eura po megavatsatu (MWh), u odnosu na 75 eura u 2021. godini. U prošlosti su se cijene u većini godina u prosjeku kretale ispod 50 eura po megavatsatu.