Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Zajamčila pomoć

Njemačka šefica diplomacije u iznenadnom posjetu Harkivu

Autor: Hina

10.01.2023. 17:45
Njemačka šefica diplomacije u iznenadnom posjetu Harkivu

Foto: ReutersNjemačka ministrica vanjskih poslova Annalene Baerbock zajamčila je u utorak Ukrajini, prilikom svog iznenadnog posjeta Harkivu, daljnju pomoć Njemačke u borbi s ruskim agresorom na tu zemlju.


“Građani Ukrajine trebaju znati da se mogu osloniti na solidarnost i pomoć Njemačke”, rekla je Baerbock nakon dolaska u ovaj grad na istoku Ukrajine.


Baerbock, čiji posjet je iz sigurnosnih razloga do posljednjeg trenutka držan u tajnosti, u Harkiv je stigla u pratnji svog ukrajinskog kolege Dmitrija Kulebe. Ona je prvi član njemačke vlade koji je otputovao na istok Ukrajine od početka ruskog napada na tu zemlju.
Baerbock je rekla kako je Harkiv simbol napada Rusije na Ukrajinu.


“Ovaj grad je simbol za apsolutnu suludost ruskog napada na Ukrajinu i za neopisive patnje s kojima su građani Ukrajine, posebice ovdje na istoku zemlje, suočeni”, rekla je Baerbock.


Ona je rekla kako u zimsku pomoć koju Njemačka šalje Ukrajini, osim generatora, ogrjeva i pokrivača, spada i oružje.


“U pomoć Ukrajini spada i oružje potrebno kako bi se građane oslobodilo od terora ruske opsade”, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova.


Njemačka je prije nekoliko dana donijela odluku o isporuci bojnih oklopnih vozila Marder (Kuna) Ukrajini, ali je vlada istodobno odbila zahtjeve za isporukom tenkova Leopard II.