Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Nekić: Ministrov navod o drugom ubojstvu žrtava holokausta je monstruozan!

Autor: Z L

01.10.2012. 22:00
Nekić: Ministrov navod o drugom ubojstvu žrtava holokausta je monstruozan!


Rekao sam kako se holokaust dogodio upravo zato što su zločinci od sebe otjerali Boga. Da su nacisti bili s Bogom, ne bi bilo Auschwitza, da su ustaše bili s Bogom, ne bi bilo Jasenovca. Onaj tko je s Bogom, ne ubija


Pročelnik gradskog Odjela za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić reagirao je jučer na izjave izrečene u Zadarskom listu u članku “Lustig: Spielberg mi je pisao da se vratim u L.A.”, kao i vezanom članku “Događaji iz Knina i Zadra su drugi holokaust”, u kojem se navodi i ova izjava ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića.
– Početkom srpnja ove godine elektroničkom poštom obratio mi se gosp. Luka Rinčić iz Udruge Festival suvremenog židovskog filma budući bi Udruga željela u Zadru realizirati svoj program pod nazivom Edukacijska jutra. Kad sam proučio dostavljene materijale donio sam odluku kako će Upravni odjel za odgoj i školstvo preuzeti organizaciju ovoga događanja i zajedno s Udrugom realizirati Edukacijska jutra i u Zadru. Moja odluka temeljila se na profesionalnoj procjeni i glasu moje savjesti, navodi Nekić, napominjući kako prije toga nikakvu preporuku za organizaciju programa nisam dobio ni od koga, a suglasnost je, slijedom posla koji obavlja, tražio od gradonačelnika i dobio je.
Lustig u Zadru dragi gost
– Dva mjeseca kasnije saznao sam kako je gosp. Lustig i inače gost Grada Zadra pa je sve zajedno ispalo vrlo lijepo jer je gosp. Lustig naš dragi gost. Kao pročelnik, zajedno sa svojim suradnicima, napravio sam apsolutno sve kako bi se ovaj program realizirao onako kako zavrjeđuje. Iako je Grad Zadar u tekućim financijskim poteškoćama, a realizacija ovoga programa zahtijeva određena financijska sredstva, nisam smatrao kako bi to trebala biti prepreka jer je učenicima vrijedno, bez obzira na novac, prikazati film o holokaustu i stradanju židovskog naroda tijekom II. svjetskog rata. Kad bi bilo po preporuci Ministarstva, koja je neobvezatna, pitanje je koliko bi djece uopće došlo. Ovo je bio promišljen i do u detalje organiziran događaj.
Održan je sastanak s ravnateljima osnovnih škola kojima je Grad Zadar osnivač. Ravnatelji su program spremno prihvatili, te je na sastanku dogovoreno što će tko napraviti, koliko učenika iz koje škole će doći, koliko učitelja u pratnji. Događaj u Zadru je, ističe Nekić, bio vrhunski, vrhunski organiziran i vrhunski proveden, od početka do kraja, uz prepunu dvoranu.
Onaj tko je s Bogom ne ubija
– Čemu sjena na ovaj događaj u Zadru, čemu monstruozan navod ministra Jovanovića kako se žrtve holokausta ubijaju po drugi put u Zadru? Zar zbog toga što je jedna učiteljica iskazala svoje razmišljanje s kojim se gosp. Lustig u potpunosti složio i rekao kako nije u redu dio filma u kojem se optužuju Crkva i kršćanstvo za zlo holokausta, ili zbog toga što sam u potpuno privatnoj (podcrtavam ovo “potpuno privatnoj”) razmjeni mišljenja gospodinu Lustigu rekao kako nije dobro djeci koja slušaju vjeronauk (tijekom kojega im se, nota bene, govori o neupitnom postojanju Boga i Božje ljubavi) govoriti kako Bog ne postoji i dovoditi u vezu kršćanstvo sa zločinom holokausta. Također sam rekao kako se holokaust dogodio upravo zato jer su zločinci od sebe otjerali Boga. Da su nacisti bili s Bogom, ne bi bilo Auschwitza, da su ustaše bili s Bogom, ne bi bilo Jasenovca. Onaj tko je s Bogom ne ubija. Da je Hitler bio s Bogom, ne bi napravio sustav u kojem je trebao nestati čitav jedan narod.
Isprika Lustigu
– Gosp. Lustig i ja o Bogu ne razmišljamo na isti način. Nisam imao tako bolno iskustvo koncentracijskog logora kakvo je imao gosp. Lustig, ali i ja imam iskustvo namjere provođenja genocida nad mojim narodom.
 U Domovinskom ratu četnici su do temelja spalili moje selo, protjerali sve ljude, a onih nekoliko koji su ostali jednostavno su pobili. Protjerali su i moje roditelje i moju baku, zapalili su našu kuću, kuću u kojoj sam se rodio, ali ne mislim kako zbog toga Bog ne postoji i kako je On kriv za nevolju u kojoj smo se našli. No, moji osjećaji su također jaki o njima sam progovorio čak i pjesmom naslova Na spaljenom pragu. Sve je ostalo isto./ Gotovo sve na svome mjestu,/ samo malo niže/ i samo u pepelu i dimu.// U vrtu perunike/ bijele, beskrajno nježne/ kao anđeli/ iza bludnika/ pokazuju/ kako ljepotu nisu mogli/ uništiti./ (1993.).
Na kraju, zbog žrtve koju je podnio, zbog strahota koje je proživio, ja se gosp. Lustigu ispričavam, ako sam ga na bilo koji način povrijedio, to mi uistinu nije bila namjera. Nadam se kako ćemo o tome razgovarati kad se sljedeći put susretnemo.
Što se tiče programa Edukacijska jutra potpuno sam siguran kako se trebaju i kako će se nastaviti i u Zadru i u Kninu i u svakom hrvatskom gradu jer djeca trebaju biti upoznata sa zlom holokausta jer holokaust je, pored konkretnog progona Židova u II. svjetskom ratu, postao paradigma svakoga zla koji jedan sustav želi provesti nad nekim narodom ili nekom zajednicom, zaključuje Nekić.