Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

američki državni tajnik

NATO zabrinut 'netransparentnim' vojnim jačanjem Kine

Autor: Hina

30.11.2022. 18:05
NATO zabrinut 'netransparentnim' vojnim jačanjem Kine

Foto: ReutersNATO saveznici zabrinuti su zbog brzog i netransparentnog vojnog jačanja Kine i njezine suradnje s Rusijom te su u srijedu razgovarali o konkretnim načinima rješavanja izazova koje postavlja Peking, rekao je američki državni tajnik Antony Blinken.


“Članovi našeg saveza i dalje su zabrinuti politikom prisile NR Kine (Narodne Republike Kine), korištenjem dezinformacija, brzim, netransparentnim jačanjem vojske, uključujući suradnju s Rusijom”, rekao je Blinken na konferenciji za novinare nakon dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a.


“Ali također ostajemo predani održavanju konstruktivnog dijaloga s Kinom gdje god možemo i pozdravljamo prilike za zajednički rad na zajedničkim izazovima”, dodao je.
Dok je NATO i dalje usredotočen na održavanje ujedinjene potpore Ukrajini, članice također žele ojačati otpornost saveza razmatranjem novih izazova, uključujući one koje postavlja Kina, rekao je Blinken.


Sjedinjene Države i njihovi saveznici priznaju da postoji natjecanje u oblikovanju svijeta izvan hladnoratovskih podjela.


Blinken je ustvrdio da “postoji na mnogo načina ono što Europljani nazivaju sustavnim rivalstvom između Kine i mnogih naših zemalja”, ali da moramo “gdje god je to moguće, pronaći načine za suradnju u stvarno velikim pitanjima.”