Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Natjecanje i u Pagu

Autor: Alenka Festini

11.07.2010. 22:00
Natjecanje i u Pagu

Foto: Alenka FESTINIPaški gradonačelnik Ante Fabijanić i njegov zamjenik Tino Herenda u uredu gradonačelnika primili su Radovana Bajru, jednog od najpoznatijih snagatora, člana IBSSA – International Bodygard and Security Services Association. Na natjecanjima nastupa pod mađarskom zastavom, a ove godine je na Europskom natjecanju snagatora osvojio drugo mjesto.
– Ovim sportom bavim se već 13 godina, a osam godina profesionalno. Do profesionalizma došao sam velikim ulaganjem u sebe. Treba puno vježbati te organizirati poseban način prehrane i života kako bi se održao u punoj snazi. Rezultati mog rada su činjenice da bez problema mogu gurati kamion nosivosti 20 tona ili podignuti „škodu octaviu” ili u svakoj ruci nositi torbe teške 150 kilograma preko 40 metara, a mogu podizati kugle teške do 200 kilograma. U ovom sportu postoji 15 disciplina u kojima se pokazuje snaga, rekao je Bajra te istaknuo kako ima poseban način prehrane.
– Imam dnevno tri glavna obroka i pet međuobroka. Osim mesa, puno povrća i voća, prehranu nadopunjujem s vitaminima i mineralima koji su neophodni za takve izuzetne napore. Za doručak, primjerice, pojedem osam jaja i popijem litru mlijeka, naveo je Bajra te istaknuo kako je težak 148 kilograma.
Od ovog snagatora smo doznali da se natjecao diljem svijeta i za promicanje i popularizaciju sporta dobio je mnoga visoka priznanja.
U razgovoru je gradonačelnik Fabijanić predložio da se natjecanje u ljudskim snagama poput ove četverodnevne manifestacije održe u Pagu, što je Bajra prihvatio budući da, kako kaže, to bi bila prva takva manifestacija u Hrvatskoj.