Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ŠTO DOSAD ZNAMO?

Još nije jasno što su to Amerikanci jučer srušili iznad Aljaske, ali nije špijunski balon

Autor: P. N.

11.02.2023. 15:20
Još nije jasno što su to Amerikanci jučer srušili iznad Aljaske, ali nije špijunski balon

Foto: iStock/REUTERSJoš nije objavljeno kakav su to neidentificirani leteći objekt srušile jučer američke snage u zračnom prostoru iznad Aljaske. Zasad je tek priopćeno kako se ne radi o “špijunskom balonu” kakav se pojavio i koji je oboren u blizini obale Južne Karoline prošle subote, kao i da se radi o letjelice “veličine malog automobila”.


Američki predsjednik Joe Biden izjavio je za CNN kako je obaranje “visokog objekta bilo uspjeh”. Njegova administracija bila je podvrgnuta nizu kritika zbog oklijevanja s rušenjem balona koji je nekoliko dana lebdio nad SAD-om. Ovog puta je Biden poduzeo odlučniju akciju, ali ključna pitanja o podrijetlu objekta i njegovoj funkcionalnosti ostaju i dalje bez odgovora.


Bez posade


Objekt je prvi put uočen u četvrtak, nakon čega su borbeni zrakoplovi F-35 poslani da ga istraže. Letio je na visini nešto višoj od 12 tisuća kilometara.


“Predstavljao je razumnu prijetnju sigurnosti civilnog leta. Uspjeli smo podići i oko njega neke borbene letjelice prije nego što je izdana naredba da ga se obori, a piloti su procijenili da nema posade”, rekao je John Kirby, koordinator za strateške komunikacije Vijeća za nacionalnu sigurnost tijekom brifinga za novinare u Bijeloj kući.
Letjelica je srušena iznad zaleđenih voda Arktičkog oceana blizu kanadske granice, oko 10 milja od sjeverne obale Aljaske. SAD očekuje da će izvući njene ostatke, rekao je Kirby, navodeći kako je objekt oborio avion F-22, identičan kakav je korišten i za obaranje balona blizu obale Južne Karoline.


Manji od balona
Prema dosad dostupnim informacijama, objekt nije imao nikakvu opremu za nadzor. Također, vojni dužnosnici su izrazili uvjerenje kako se ne radi o imovini koja pripada američkoj vojsci ili vladi.


Glasnogovornik Pentagona Pat Ryder rekao je da Ministarstvo obrane nema pojedinosti o “mogućnostima, namjeni ili podrijetlu” objekta. Ponovio je da je veličine malog automobila i nije ni po čemu sličan špijunskim balonima.


Korisni teret kineskog balona srušenog prošle subote američki su dužnosnici opisali kao otprilike veličinu tri autobusa, dok je visinski objekt koji je oboren u petak opisan veličinom malog automobila. Zasad njegovo porijeklo nije pripisano nijednoj drugoj zemlji, za razliku od kineskih špijunskih balona za koje je Pentagon utvrdio kako su dio velike flote koja provodi operacije nadzora diljem svijeta. Navodno su viđeni u čak 40 država na pet kontinenata.


“Ovo zovemo objekt jer je to najbolji opis koji trenutno imamo. Ne znamo tko je vlasnik – je li u državnom ili korporativnom ili privatnom vlasništvu, jednostavno ne znamo. Nije izgleda kao da sam manevriran i njegovo kretanje uslijed vjetra nije bilo predvidivo”, zaključio je Kirby.


Savezna uprava za zrakoplovstvo izdala je u petak privremenu zabranu letova u području oko Deadhorsea na Aljasci. Odluku o rušenju je podržao i kanadski premijer Justin Trudeau.