Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KATAKLIZMA USRED RATA

Jeziva svjedočanstva iz Sirije: Zgrada mi je godinama bombardirana, sad ju je srušio potres

Autor: Hina

07.02.2023. 11:23
Jeziva svjedočanstva iz Sirije: Zgrada mi je godinama bombardirana, sad ju je srušio potres

Foto: ReutersU Idlibu, na sjeverozapadu Sirije, koji je također teško stradao u jučerašnjim potresima, novinar Mohamad Kazmooz rekao je za The Guardian da se zgrada u kojoj je živio potpuno urušila.


“Gledali smo kako se zgrada srušila sa svime unutra. Prije toga je bila izložena bombardiranju tijekom građanskog rata od strane ruskih i sirijskih vladinih snaga. Svi oko nas su u strahu i panici izašli na ulice, izašli su samo s odjećom, a sve stvari su ostale unutra”, ispričao je, opisujući prizore iz Idliba kao “kraj svijeta”.


Broj mrtvih je ogroman


Punih 12 sati jučer je proveo s volonterima, pomažući u potrazi za žrtvama i uklanjajući tijela poginulih iz srušenih zgrada u svojem susjedstvu. Unatoč oštroj zimi u Siriji, on procjenjuje da je 80 posto stanovništva Idliba previše uplašeno da bi se vratilo svojim domovima, strahujući da će se srušiti zbog već pretrpljene štete ili da će biti srušeni daljnjim naknadnim potresima.
“Ja i moja obitelj smo na farmi, spavamo pod maslinama. Svi su na ulici, nitko oko mene se nije uspio vratiti kući na spavanje”, rekao je Kazmooz, dodajući kako se “njegov grad, oštećen nakon godina rata, suše i gladi, jednostavno više ne može nositi s ovom posljednjom katastrofom”.


“Naše su službe već vrlo oslabljene, uključujući zdravstvene i hitne službe, u ovom su trenutku opterećene preko svojih kapaciteta. Ne mogu pratiti broj poginulih i ozlijeđenih, kao ni razmjere ove katastrofe.


Većina bolnica i medicinskih centara objavila je da više ne može primati vpacijente, broj mrtvih i ozlijeđenih je ogroman”, ispričao je.


‘Obitelj mi je još dolje’


U pograničnom gradu Jindires, Ali Batel moli za pomoć.


“Moja obitelj, moja djeca, još uvijek su pod ruševinama. Nema ih tko spasiti, nema pomoćnih radnika, nema podrške ni komunikacije, nema ničega. Čujemo buku, čujemo glasove tu i tamo, ali većinu vremena ništa. Nema tko pomoći da ih se spasi, nema podrške. Gdje su zemlje svijeta? Zašto nam nisu došli pomoći? Nesreća nas je zadesila”, apelirao je.


Osama Abdel Hamid, još jedan preživjeli Sirijac, rekao je da je njegova obitelj spavala kada je potres počeo.


“Zidovi su se srušili preko nas, ali moj sin je uspio izaći. Počeo je vrištati i ljudi su se okupili okolo, znajući da ima preživjelih, te su nas izvukli ispod ruševina”, rekao je Hamid.


Novinari Guardiana opisuju još neke scene koje su vidjeli na terenu. Jedna je prizor muškarca koji je u rukama držao mrtvu djevojku, dok se udaljavao od ruševine. On i žena umotali su djevojčino tijelo u veliku deku i stavili je na pod ispod pokrivača kako bi je zaštitili od kiše.


Užasne scene


Užasne priče stižu i iz Turske. Omer El Cuneyd je u kaosu razorenog grada Sanliurfe novinarima ispričao kako je ispod ruševine obitelj koju dobro poznaje,


“Do 11 ujutro moj se prijatelj još uvijek javljao na telefon. Ali više ne odgovara”, rekao je.


Na jednom od glavnih trgova u Şanliurfi deseci spasitelja tražili su preživjele među ostacima nekadašnje sedmerokatnice, koju je potres u trenutku pretvorio u gomilu zemlje i betona. U Adani, više od 350 kilometara zapadno, spasitelji su proveli noć očajnički tražeći preživjele.


“Čuje li me itko?”, vikao je spasitelj ispred ruševine. Nitko se nije javio.