Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

Predsjednik Hrvatskog sabora

Jandroković: Epsko posrnuće oporbe, dio se boji Milanovića

Autor: Hina

30.11.2022. 19:18
Jandroković: Epsko posrnuće oporbe, dio se boji Milanovića

Foto: Davor Kovačević/NLPredsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ocijenio je u srijedu da je saborska raspravu o sudjelovanju Hrvatske u vojnoj misiji potpore Ukrajini pokazala kako je epsko posrnuće oporbe koja ne želi preuzet odgovornost i postupiti državnički, a drži da se jedan dio i boji Milanovića.


“Dugo sam u Saboru, sudjelujem u raspravama, ali ovako – i intelektualno i politički i etički niska razina s kojom se danas susrećemo, moram priznati da se toga ne sjećam”, rekao je Jandroković u emisiji “S Markova trga” Hrvatskog radija.


Istaknuo je da Rusija izvršila je agresiju na Ukrajinu i poručio kako moramo odlučiti hoćemo li pomoći Ukrajini ili svojim djelovanjem biti na strani agresora.
Komentirajući stav oporbe, dio koje kritizira način na koji je taj prijedlog došao na raspravu u Sabor i tvrdi da se time krši Ustav, Jandroković je rekao da je oporba “nemoćna da sama artikulira svoj stav”, i da se skriva iza argumentacije predsjednika Republike Zorana Milanovića.


“Ni jedan oporbeni zastupnik ni zastupnica trenutno nisu u Saboru. (…) Motivi za njihovo ponašanje su zanimljivi; evidentan je strah kod zastupnika SDP-a, Socijaldemokrata od Milanovića (…). Jedan dio zastupnika se evidentno boji Milanovića i mimo svojih uvjerenja, staje na njegovu stranu”,  rekao je Jandroković.


Po njegovoj ocjeni, dio zastupnika s desnice evidentno iznosi proruske stavove, ali ima i onih koji zagovaraju neku vrstu izolacionizma Hrvatske.


Predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je da je, prema zadnjim informacijama, 17 zemalja najavilo sudjelovanje u toj misiji u različitim formama te da Hrvatska nije nikakav predvodnik niti si time crta “metu na čelu”.


Istaknuo je da se glasovanje o tom prijedlogu očekuje 15. prosinca. Izrazio je nadu će neki oporbeni zastupnici do tada promijeniti mišljenje, pogotovo što im je ministar obrane Mario Banožić danas dostavio preslike sličnih odluka.


“Banožić je svim saborskim zastupnicima dostavio odluke koji se tiču sudjelovanja hrvatskih vojnika u misijama izvan RH. Procedura je uvijek ista, ministar obrane traži prethodnu suglasnost Predsjednika Republike, on ju je do sada davao”, kaže Jandroković. Nadalje, zajedno s Vladom, takav prijedlog šalje Hrvatskom saboru koji donosi odluku natpolovičnom većinom.


“U ovom slučaju, Predsjednik Republike to nije učinio i Vlada šalje u Sabor odluku koja se mora donijeti dvotrećinskom većinom”, ističe Jandroković


Podsjetio je da je Milanović u samom startu rekao da neće podržati tu odluku te istaknuo da je kršenje Ustava “falš argument” koji Milanović koristi da bi prikrio prave razloge zbog kojih ne želi sudjelovati u ovoj proceduri.


“Oporba se uhvatila za taj mamac, i tu mi je nevjerojatan amaterizam i diletantizam tih kolega”, naglasio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.