Petak, 9. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

Izložba SmećArt u Galeriji “Old Court house” u Woodstocku

Autor: Z L

16.11.2008. 23:00
Izložba SmećArt u Galeriji “Old Court house” u Woodstocku


U petak, 17. listopada 2008. godine, u Galeriji “Old Court house” u Woodstocku, Illinois, otvorena je izložba ‘SmećArt’ zadarskog kipara Konstantina Kostova.
U nazočnosti brojne publike – uzvanika, umjetnika i građana Woodstocka, izložbu je otvorila generalna konzulica Republike Hrvatske u Chicagu Zorica Matković. Istaknula je da je ovo značajno predstavljanje hrvatske umjetnosti u mjesecu listopadu, kada se brojne izložbe i druge kulturne programe događaju u Woodstocku – poznatom kulturnom centru srednje Amerike.
Sam autor u svom obraćanju je naglasio da njegov rad nosi, osim likovnih i estetskih značajki, i bitnu ekološku poruku, apelirajući na ljudsku svijest o potrebi očuvanja životne sredine od zagađenja i otpadaka suvremene tehnološke civilizacije.
Predstavljeno je i pet slikarskih radova župana Zadarske županije Stipe Zrilića, što je posebno zainteresiralo nazočne, budući je neuobičajeno da ljudi iz političkih krugova javno prezentiraju svoja umjetnička dostignuća.
Ova je izložba do sada s velikim uspjehom gostovala u više galerija u Europi, a prije Woodstocka je predstavljena u Tokyju, povodom 15. godišnjice uspostave diplomatskih odnosa između Japana i Republike Hrvatske.
Gostovanje Kostova u Chicagu rezultiralo je pozivom za razmjenu kulturnih programa između Zadra i glavnog grada države Illinois.
Predstavljanju izložbe ‘SmećArt’ u Japanu i SAD-u poduprli su Ministarstvo kulture RH, Zadarska županija, Grad Zadar, Turistička zajednica grada i DUCA d.o.o. iz Zadra.