Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

2 C°

HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA

Iduće godine u školama besplatni higijenski ulošci

Autor: Hina

11.12.2022. 09:39
Iduće godine u školama besplatni higijenski ulošci

Foto: Emica Elvedij/PIXSELLMinistarstvo rada i socijalne politike tek treba razraditi način na koji će besplatnim menstrualnim higijenskim potrepštinama u idućoj godini opskrbiti osnovne i srednje škole te skloništa za žene žrtve nasilja.


Proistječe to iz odgovora koje je Ministarstvo poslalo Hini, a u kojem stoji da će to i Ministarstvo znanosti i obrazovanja „zajedno razraditi postupanja radi opskrbljivanja školskih ustanova i skloništa“.


Za besplatne menstrualne potrepštine učenica i korisnica skloništa država je prvi put osigurala sredstva, milijun eura na poziciji Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.


Niz pitanja čeka odgovor
Kada bi prve zalihe mogle krenuti prema korisnicama, hoće li uz higijenske uloške djevojčice i žene besplatno dobiti i još neke menstrualne potrepštine i koje, hoće li zalihe potrepština biti iste za sve škole i skloništa, hoće li ih oni dobiti po inerciji ili će morati iskazati interes za njih, pitanja su na koje Ministarstvo nije dalo odgovor.


Što o svemu misle u Udruzi hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja, jesu li ravnatelji, odnosno škole, pripremljene za novost koja ih čeka u idućoj godini, ostalo je nepoznato.


Hina je Udruzi 30. studenoga poslala e-mail s pitanjima, no odgovor ni nakon deset dana nije dobila. Milijun eura za besplatne higijenske uloške izborila je zastupnica Sabina Glasovac (SDP) koja se nada da će se ta sredstva i potrošiti.


“Vjerujem da netko neće od svog jezika raditi lopatu ili po obećanju gaziti kao da je jesensko lišće“, kazala je i poručila da će provedu pomno pratiti i pritiskati.


Glasovac: Neki već imaju besplatne higijenske uloške


Istaknula je i kako su Varaždin, Rijeka i Jastrebarsko samo neki od gradova gdje su već uvedeni besplatni higijenski ulošci u školama.  Krapinsko-zagorska županija pokrila je srednje škole a sada planira pokriti i osnovne škole a u tom smjeru krenule su i Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, kazala je.


Dispenzeri poput onih za sapun postavljeni su u ženskim toaletima, škole nabavljaju uloške i pune ih te djevojke uloške mogu slobodno koristiti, navela je. Smatra da je milijun eura dostatno da se pokriju potrebe  svih osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj kojih je više od 2.400.


Glasovac je zadovoljna što je Vlada ove, za razliku od prošle godine, pokazala interes za problem menstrualnog siromaštva. Naš Klub je i prošle godine podnio isti amandman, ali tada nije prihvaćen, podsjetila je.


Vlada je PDV na higijenske potrepštine smanjila s 25 na 13 posto, a ovo je drugi korak na kojem ne treba stati već treba osigurati i ostale higijenske uvjete i u drugim ustanovama, te raditi na edukaciji o menstrualnom zdravlju, poručuje Glasovac.


Istraživanje: Svaka treća žena mora štedjeti na ulošcima


„Intenzivirano temu menstrualnog siromaštva koja je u javnosti dosad bila stigmatizirana a ovo su dvije male pobjede”, kazala je zastupnica.


Navela je i kako zasluge za otvaranje teme menstrualnog siromaštva, ima i udruga PaRiter iz Rijeke koja je provela prvo istraživanje na tu temu u Hrvatskoj.


Istraživanje je pokazalo da svaka treće žena mora štedjeti na ulošcima ili kupovati manje kvalitetne, a čak 10 posto žena uloške si ne može si uopće priuštiti.


PaRiter, udruga za ljudska prava i građansku participaciju, istraživanje je provela krajem 2020. putem online upitnika na 6084 ispitanica.


„Niti jedna učenica više ne smije doći u situaciju da izostaje iz škole u dane mjesečnice jer nema novca za uloške ili da umjesto njih koristi wc papir, papirnate maramice ili stare krpe“, poručila je Glasovac.