Srijeda, 7. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

morh

Upućen poziv muškarcima koji navršavaju 18 godina da se upišu u vojnu evidenciju

Autor: Hina

24.03.2023. 11:47
Upućen poziv muškarcima koji navršavaju 18 godina da se upišu u vojnu evidenciju

Foto: Vjeran Zganec Rogulja:PIXSELLSukladno Zakonu o obrani tijekom travnja i svibnja provest će se redovno obvezno godišnje uvođenje u vojnu evidenciju vojnih obveznika, muških osoba koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, izvijestilo je u petak Ministarstvo obrane.


Naime, upis u vojnu evidenciju obvezan je sukladno Zakonu o obrani za sve hrvatske državljane – muške osobe koje u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Republike Hrvatske.


U vojnu evidenciju upisivat će se vojni obveznici, muške osobe, hrvatski državljani rođeni 2005. godine i starijih godišta koji nisu uvedeni u tu evidenciju.
Za upis u vojnu evidenciju na adrese vojnih obveznika tijekom ožujka i travnja 2023. godine stići će pozivi upućeni iz odjela/odsjeka za poslove obrane. Pozvane osobe po dolasku na upis u vojnu evidenciju obvezne su predočiti osobnu iskaznicu ili domovnicu i OIB.


Osobe starijih godišta koji do sada nisu upisani u vojnu evidenciju mogu se i bez poziva javiti u područni odsjek za poslove obrane prema mjestu prebivališta.


Hrvatski državljani koji borave u inozemstvu uvođenje u vojnu evidenciju mogu provesti putem diplomatske misije ili konzularnog ureda Republike Hrvatske u državi u kojoj borave.


Iz MORH-a napominju da je uvođenje u vojnu evidenciju zakonska obveza koja se provodi svake godine, a iznimno zbog pandemije 2020., 2021. i 2022. godine nije  provođeno osobnim dolaskom vojnih obveznika.