Utorak, 30. svibnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

POČETAK UZ ALKARE

Otvoren F.R.E.E sajam turizma u Münchenu na kojem je Hrvatska zemlja partner

Autor: Edi Prodan

22.02.2023. 12:12
Otvoren F.R.E.E sajam turizma u Münchenu na kojem je Hrvatska zemlja partner

Foto: Edi ProdanOrilo je i grmjelo od ranih jutarnjih sati na otvorenju F.RE.E-a, sajma turizma u Münchenu. Kako i ne bi kad su na pokretnim stepenicama, još i stasiti kakvi jesu, u svojim čuvenim odorama poredali alkari, pripadnici Viteškog alkarskog društva iz Sinja. A s njima na i Gradska glazba Sinj s izvedbom “Sinjskih alkara”, potom HKUD Peruća iz Hrvaca koji je izveo završno kolo iz opere Ero s onoga svijeta te Sinjske mažoretkinje s mažoret plesom na temu Dalmatinske zagore.


S obzirom da je Hrvatska zemlja partner ovogodišnjeg F.RE.E-a, ništa se nije prepustilo slučaju tako da su rani posjetitelji kao i brojni izlagači na sajmu turizma u glavnom gradu Bavarske imali s dolaskom na Messe imali što i vidjeti i čuti.


Uz Nikolinu Brnjac, ministricu turizma i sporta kao i Kristjana Staničića, direktora Hrvatske turističke zajednice koja je ujedno i organizator nastupa Hrvatske kao zemlje partnera na sajmu u Münchenu, pridružila se i domaća, bavarska delegacija – Dr. Reinhard Pfeiffer, direktor Messe Münchena gdje se sajam i održava, Dieter Reiter, gradonačelnik Münchena, s 1,5 milijuna stanovnika trećeg po veličini grada u Njemačkoj, kao i Dr. Sabine Jarothe, bavrarska ministrica ekonomije, regionalnog razvoja te energetike.
Prvi dan minhenskog F.RE.E-a obilovat će bilateralnim susretima predstavnika najznačajnijih hrvatskih turističkih institucija i kolega iz Njemačke. Na hrvatskom se štandu očekuju delegacije poput ADAC, FTI, ID Riva tours, Lust auf Kroatien s kojima će se voditi vrlo iscrpni razgovori o nadolazećoj sezoni, ali i budućnosti hrvatskog turizma uopće.


U München su došli predstavnici svih jadranskih županijskih TZ-a, pojačani i s TZ Karlovačke županije, osim onog TZ Istarske. Štoviše, iz Istre nije došao ni jedan TZ bilo kojeg grada, općine ili njihove zajedničke povezanosti tog tipa. Predstavnike istarske turističke privrede, inače najjače u Hrvatskoj pronašli smo tek u kategoriji “ostali subjekti” – Croatia Airlines, NP Plitvička jezera, Jadrolinija, Maistra, Valamar, Plava Laguna, Aminess Hotels&Campsites, Liburnia Riviera Hoteli, Jadran Hotels & Camps, Valalta, Camping Cres & Lošinj, Cresanka, Camping Straško & Omišalj.