Nedjelja, 10. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

KADROVIRANJE

Filipović, čini se, baš nema puno povjerenja u Ćorićeve kadrove

Autor: Jagoda Marić

24.11.2022. 15:02
Filipović, čini se, baš nema puno povjerenja u Ćorićeve kadrove

Foto: NLMinistar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović nema, čini se, baš puno sentimenta, ali ni povjerenja u kadrove koje mu je ostavio prethodnik Tomislav Ćorić, a to je posljednjih dana postalo jako vidljivo.


Prošli je tjedan ministar Filipović odlučio poništiti natječaj za nabavu kukuruza za Robne zalihe, jer je cijena koja je postignuta na tom natječaju znatno veća od tržišne i najavio je da će zatražiti izvješće o svemu od čelnice Anje Bagarić koja je na to mjesto imenovana malo prije Ćorićevog odlaska u Hrvatsku narodnu banku, a prethodno je Ćoriću bila savjetnica.


Istraga USKOK-a


Ovaj tjedan ministar Filipović odlučio je smijeniti ravnatelja Nacionalnog parka Brijuni Marna Milotića, a na njegovo mjesto, kako nam je potvrđeno, dolazi Eduard Kolić.

On će biti vršitelj dužnosti jer nije izabran na javnom natječaju, a u tom je svojstvu NP Brijuni više od godinu dana vodio i Milotić.


Redoviti mandat na čelu NP-a Brijuni Milotić je dobio kao 33-godišnjak 2017. godine, a nakon što mu je istekao mandat prošle godine u listopadu, imenovan je vršiteljem dužnosti.


Iako Zakon o ustanovama kaže da se vršitelj dužnosti, ako na javnom natječaju nitko nije izabran, može imenovati na razdoblje dulje od godinu dana, Milotić je izašao iz tih okvira.


Javnosti je, osim što je postao najmlađi ravnatelj nekog nacionalnog parka, Milotić postao poznat i kad je protiv njega USKOK 2019. godine pokrenuo istragu zbog sumnji da je mimo javnog natječaja zaposlio nećaka ravnatelja Javne ustanove Park prirode Kopački rit, Tomislava Bogdanovića.


Milotić je tada ipak zadržao svoju poziciju, a u međuvremeno se protiv njega vodi kazneni postupak na Županijskom sudu u Osijeku, gdje ga se tereti za zlouporabu položaja ovlasti i trgovinu utjecajem.Zanimljivi su i uvjeti natječaja koji su lani u srpnju, kad je Milotiću istjecao mandat, raspisani za izbor novog ravnatelja i u kojima se od kandidata tražilo uvjerenje pribavljeno od nadležnog suda ili sustava e-građani da se protiv njih ne vodi kazneni postupak, ali imali su i alternativu, pa su umjesto uvjerenja mogli priložiti svoju izjavu ovjerenu kod javnog bilježnika pod kaznenom i materijalnom odgovornošću da nisu pravomoćno osuđivani za kaznena djela.


Ta alternativa kao da je stvorena za Milotića, ali na natječaju na kraju nitko nije izabran i Milotić je nastavio voditi NP Brijune kao vršitelj dužnosti.


Novi natječaj


Sad će takvu poziciju imati Eduard Kolić čija je cijela karijera vezana uz tu ustanovu, gdje je još kao pripravnik počeo raditi prije više od 30 godina.Trenutno se brine o fauni na Brijunima, odnosno voditelj je odsjeka za zaštitu životinjskih vrsta. Dužnost ravnatelja već je jednom obnašao i to u razdoblju od 2008. do 2012. godine.


Za izbor novog ravnatelja Ministarstvo će morati raspisati novi natječaj, ali činjenica je da je Milotićeva pozicija vršitelja dužnosti dulje od godinu dana, što je mimo zakonskih odredbi, pomogla ministru Filipoviću da smijeni čovjeka koji je osumnjičen za zlouporabu dužnosti i to baš u vrijeme kad je vodio NP Plitvice, na što Ćorić u vrijeme kad su sumnje otkrivene nije reagirao.


U kontekstu suradnje s ljudima koje mu je ostavio bivši ministar, bit će zanimljivo vidjeti i kakve će Filipović povući poteze nakon što dobije izvješće o provođenju natječaja za nabavu kukuruza, koji je na kraju poništio, i kako će to utjecati na poziciju ravnateljice Robnih zaliha.